Muş'ta besiciler kara teslim oldu

Muş'ta yağan son kar, besicilerin işlerini sekteye uğrattı. İlkbahar mevsiminin gelmesine sevinerek hayvanları otlatmaya götürmek üzere yola çıkan besiciler, köylerdeki bembeyaz görüntüyle karşılaştılar.

YAŞAM 16.03.2021, 13:07 17.03.2021, 09:55
Muş'ta besiciler kara teslim oldu

Muş’un Varto ilçesinde büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık ile geçimlerini sağlayan besiciler, karların erimesini beklerken son yağan karla birlikte umutlarını kaybetmiş durumda. 
 
Hava sıcaklıklarının normalin üzerine çıkması ile hayvanları meraya götürme hayali kuran besiciler, yağan son ve şiddetli karla birlikte ne yazık ki hayal kırıklığı yaşadı. 
 
Varto’nun Aşağıiçmeler ve Doğanca köylerindeki besiciler, köylerin dışında alanlar oluşturdular. Buldukları otları sırtlayıp bu alanlara taşıyan besiciler, hayvanları buralara götürerek besliyorlar. 


 
İlkbahar Yaklaşırken Hayvanlar Dışarda Otlamaya Başlıyordu 

Doğanca köyünde küçükbaş hayvancılıkla geçimini sağlayan Çağdaş Tural, himayesinde yaklaşık 250 hayvan olduğunu belirtti. 
 
Her yıl ilkbahar döneminin yaklaşmasıyla birlikte hayvanlarını otlatmak için dışarı götüren besicilerin bu yıl da aynısını planladığını belirten Tural, “Kar tamamen erişmişti ve hayvanlarımızı meraya çıkarmak için gerekli hazırlıklara başlamıştır. Fakat bu son yağan kar, tüm planları bozdu. Karların üzerine çıkardığımız otlarla hayvanlarımızı otlatıyoruz. Besicilerin zor şartlar altındaki kış mesaisi devam ediyor.” diyor.

“Hayvanlarımız Kar Üzerinde Otluyor” 

Aşağıiçmeler köyünde yaşayan Gündüz Demir de 20 yıldır besicilikle uğraşan kişilerden. Demir, ”İlkbahar mevsimine girdik diye sevinirken ikinci kar yağdı. Kar da zor şartları beraberinde getirdi. Yaz geliyor, rahat edeceğiz derken kar bastırınca imkanlar zorlaştı. Bir yandan ot ve saman sıkıntısı çekiyoruz. Diğer yandan da bulduğumuz saman ve otları karın üzerine yayıyor ve hayvanlarımızı kar üzerinde otlatıyoruz.” dedi. 

Yorumlar (0)