Muğla’daki “süper gelgit” depremin habercisi mi? Uzmanı açıkladı

Muğla’nın Akyaka Mahallesi’ndeki deniz suyunda 50 metreye varan çekilmeler başladı. Bu büyük gelgitin görüntüleri ise vatandaşları ürkütmeye yetti. Öte yandan uzmanlar, bu durumun korkulacak bir şey olmadığını dile getirirken her mevsim geçişinde gözlemlenme ihtimalinin bulunduğu bildirildi.

YAŞAM 30.03.2022, 07:42 30.03.2022, 09:32
Muğla’daki “süper gelgit” depremin habercisi mi? Uzmanı açıkladı

Muğla’nın turistik Ula ilçesine bağlı Akyaka Mahallesi’nde vatandaşları hayrete düşüren bir olay yaşandı. Deniz suyunda yaşanan çekilmeler yer yer 50 metreyi buldu. Gündüz saatlerinde başlayan “süper gelgit” özellikle gece saatlerinde dolunay oluştuğu sırada daha da arttı. 



“Bu, oldukça normal bir durum”

Konu hakkında açıklamalarda bulunan Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Coğrafi Bilgi Sistemleri Merkezi Müdürü Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, şunları aktardı: “Şu anda mevsim geçişi halindeyiz. Mevsim geçişlerinde süper gelgit olması gayet normaldir. Nisan başına kadar bu süreç devam edebilir. Gelgitlerin sebebi güneş ve ayın konumlarıdır. Deniz seviyesindeki değişiklikler, gezegenler arasındaki çekim kuvvetinden, rüzgardan, açık hava basıncından, deprem sonrası tsunamiden etkilenerek oluşabilir. Günde bir veya iki kez bu durum yaşanır. Dolunay dönemlerinde gelgitin daha fazla olduğunu görüyoruz. Bu, gök cisminin farklı noktalardaki çekim kuvvetiyle ilgilidir. Gelgitin etkileri gün içinde ya da ay içinde değişebilir.”



“Gelgit, depremle ilişkili değildir”

“Deniz suyunun çekilmesinin halk arasında büyük depremlerle bağdaştırıldığını biliyoruz. Geçmiş çağlardan bu yana insanlar ne zaman gelgit olsa sonrasında büyük bir deprem yaşanacağını düşünmüşlerdir. Gelgit sonrasında deprem oluştuğunda da bunu bir tabu haline getirmişlerdir. Ancak gök cisimlerinin birbirlerini çektiği gibi gelgit oluşturduğu gibi yer kabuğu üzerinde de bırakma, gevşeme ve çekme hareketleri söz konusu olabilir. Bu gelgit olayları, küçük çaplı depremlerle etkili olabilir. Literatürde bildiğim kadarıyla bu gibi olaylar var ancak büyük, şiddetli herhangi bir depremle gelgiti eşleştiremeyiz. Bu konuda hiçbir kaynakta bilgi yok.”



Yorumlar (0)