Mozaik koruma altında

Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy'un açıklamasına göre, Kazlıçeşme Kültür Merkezi olan tarihi binanın restorasyonu esnasında bulunan mozaik koruma altına alındı.

YAŞAM 11.12.2019, 16:42
Mozaik koruma altında

Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy, gazeteci, yazar, şair ve sinamacılardan oluşan bir heyeti Kazlıçeşme Kültür Merkezi'nin tarihi binasında ağırladı.

Anadolu Ajansı'nda (AA) yer alan habere göre, restorasyonu tamamlandıktan sonra Kazlıçeşme Kültür Merkezi olarak faaliyet gösteren tarihi binada yapılan toplantıda Arısoy, bir mozaikten bahsetti. Sözü edilen mozaik yer döşemesinin 2. yüzyıla ait olduğu düşünülüyor. Bu tarihi mozaik yer döşemesinin, şu anda Kazlıçeşme Kültür Merkezi olan binanın restorasyonu esnasında keşfedildiği açıklandı.

"Mozaik müzesi olacak"

Zemin katta rastlanan mozaik yer döşemesinin dışarıya doğru uzadığı anlaşılınca hemen deneme kazısı yapıldı ve bölge koruma altına alındı. Ömer Arısoy konuyla ilgili olarak, "Çalışmalar tamamlandığında burası aynı zamanda bir mozaik müzesi olma özelliği kazanacak." ifadelerini kullandı.

Arısoy ayrıca, Asitane Vakfı ile yürütülecek ortak çalışma sonucunda mekânda kitap şifahanesi olarak da hizmet verileceğini belirtti.

Tarihi binanın belediye başkanlığı faaliyetlerinde kullanılmasının yanında müze, sergi salonu, kütüphane ve kitap şifahanesi olarak da işlev görmesi planlanıyor. Ömer Arısoy, tarihi yapının 1800'lü yıllarda askeri hastane olarak yapıldığını ve 1950'li yıllara kadar da o şekilde kullanıldığını söyledi.

1956 yılından sonra yurt olan yapının, daha sonra ise göçmenler için misafirhaneye dönüştürüldüğünü aktaran Arısoy, yapının 1989'da Zeytinburnu Belediyesi başkanlık binası olarak kullanılmaya başlandığını, şimdi ise Kazlıçeşme Kültür Merkezi olarak hizmet vereceğini söyledi.

Yorumlar (0)