Mor renkli erguvanlar, İstanbul’u süsledi!

İstanbul Boğazı, baharın gelmesiyle adeta çiçeklerin rengiyle cümbüş haline geldi. Mor renkli erguvanların süslediği İstanbul’da, yeşilliklerin arasındaki çiçekler de renkli görüntüler oluşturdu.

YAŞAM 02.05.2021, 11:43 03.05.2021, 10:54
Mor renkli erguvanlar, İstanbul’u süsledi!

Mor renkli erguvanlar, İstanbul Boğazını adeta renk cümbüşüne boyadı. Baharı müjdeleyen erguvanların renkleri, havadan görüntülendi. Drone ile görüntülenen erguvanların çıkardığı eşsiz manzara keyif çıkarırken, yemyeşil ağaçlar içindeki renkleri de herkesi mest etti. İstanbul Boğazı’nın hem Asya hem de Avrupa yakalarını süsleyen mor renkli erguvanlar, herkesi muhteşem bir manzaraya şahitlik ettirdi. Bahar aylarının gelmesi ve bu sayede sıcak zamanların dönmesiyle de beraber, mor erguvanlar İstanbul’a bambaşka bir renk katmaya başladı.

İlkbaharı müjdeleyen erguvanlar

Türkiye’de daha çok Marmara ve Ege’de yetişen Erguvan çiçeklerinin asıl doğum yeri yani anavatanı ise, Batı Asya ve Güney Avrupa olarak biliniyor. İstanbul’da daha çok türevlerine Kuzguncuk Fethi Ahmet Paşa Korusu, Gülhane Parkı, Rumelihisarı, Kanlıca Mihrabad Korusu, Fenerbahçe Parkı, Beykoz Korusu, Büyük ve Küçük Çamlıca, Emirgan Parkı, Anadolu Hisarı, Yıldız Parkı ve Beşiktaş Abbasağa Parkı’nda rastlanabiliyor. İstanbul’da sahil şeridini ziyaret eden yerli ve yabancı turistler, sezonda yalnızca ilkbahar mevsiminde açan erguvanları görmek için sahile koştu.

Osmanlı döneminde, adına etkinlikler düzenleniyordu

Daha çok korularda görünen erguvanlar, özellikle Osmanlı döneminde oldukça rağbet görüyordu. O yıllarda özellikle 14-19. yüzyıllar arasında adına festivaller düzenlenen erguvanlar için, ''erguvan bayramı'',"erguvan cemiyeti" ve ''erguvan faslı'' adlarıyla etkinlikler düzenleniyordu. Şu sıralar Aşiyan Mezarlığı’nda açan erguvan ağaçları, özellikle yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. Sarıyer Tarabya’da da renkli görüntüler oluşturan erguvanların sayısı ise git gide azalmaya da başladı. Bölgedeki vatandaşlar, halkı yeşili ve çiçekleri korumaya çağırırken, güzellikleri kaybetmemek için ellerinden gelenin fazlasının yapılmasını söyledi.

Yorumlar (0)