MİT gözetiminde kazı yapılan ev turistik mekân oldu!

Mersin'de 4 gecekondulu bir sokakta Milli İstihbarat Teşkilâtı (MİT) gözetiminde 2016'da başlayan ve bir yıl boyunca devam eden kazının yapıldığı "gizemli ev"  vatandaşların uğrak yeri haline geldi. Kazı yapılan evlerden birinin sahibi, "Yapılan kazıdan sonra burası adeta turistik bir mekâna dönüştü." dedi.

YAŞAM 21.01.2020, 10:35
MİT gözetiminde kazı yapılan ev turistik mekân oldu!

Ankara'da oluşturulan 20 kişilik özel ekip, Milli İstihbarat Teşkilâtı (MİT) ve özel harekât polisleri gözetiminde Tarsus 82 Evler Mahallesi'ndeki bir gecekonduda 13 Kasım 2016 tarihinde kazı başlattı. Kazı, 3 Kasım 2017 tarihinden sonlandı. Ekipler, malzemelerini toplayarak alandan ayrıldı. Müze Müdürlüğü yetkilileri tarafından kazı alanında yapılan inceleme sonrası yer teslimi gerçekleştirildi.

Kazıda, St. Paul'ün İncili ve Kral Dakyanus'un hazinesinin arandığı da ileri sürüldü. CHP Milletvekili Aytuğ Atıcı, kazıyı incelemek istedi ancak birçok defa gitmesine rağmen alana alınmadı.

Uzmanlar, kazıya ilişkin bir rapor hazırladı. Rapor, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğüne gönderildi.

Kazı çalışmaları, 82 Evler Mahallesi'nde 3'üncü derece arkeolojik SİT alanında yapıldı. Kazıya ilişkin 2 Kasım 2017 tarihli uzman raporunda, çalışmalar sırasında kırık sütun parçası, bir adet bronz sikke ve etütlük durumda seramik parçaları dışında envanterlik nitelikte taşınır- taşınmaz kültür varlığı bulunmadığına dikkat çekildi. 

3 sene geçse de ilgi çekmeye devam ediyor

Güvenlik tedbirleri ve kazının nedenine ilişkin açıklama yapılmaması, kazı alanının "gizemli ev" olarak adlandırılmasına yol açtı. Burası, aradan geçen yaklaşık 3 seneye rağmen ilgi çekmeyi başarıyor.

Gizemli evin etrafından yaşayan vatandaşlar, fotoğraf çekilmek isteyenlerin sokağı gezdiğini ifade etti. 

Yapılan kazı çalışmalarının ardından harabeye dönen 4 ev, terk edilmiş halde bulundukları ilçenin sembolü olmayı sürdürüyor.

"Burası turistik bir yer değil"

Kazı yapılan evlerden birinin sahibi olan Ali Atasever, yapılan kazının ardından evlerinin turistik bir mekân haline geldiğini belirterek, "Burası aktif bir yerdi kazıdan önce. Sonra oturulamaz hale geldi. Kazıdan önce ailem, çocuklarım ve komşular burada yaşıyordu ancak bizden başka kimse kalmadı." dedi.

Atasever, en az haftada bir gün birilerinin gelip burada fotoğraf çekildiğini kaydederek, "Herkes kendini bizim yerimize koysun. Burası turistik bir yer değil." açıklamasını yaptı. 

Yorumlar (0)