Miraç Kandili Nedir?

YAŞAM 09.08.2020, 21:05
Miraç Kandili Nedir?

Müslümanlar açısından dini bir öneme sahip olan kandiller arasında yer alan Miraç Kandili Recep ayında kutlanır. İnananların bu geceyi dua ve ibadetler eşliğinde kutlaması Miraç Kandiline verdikleri önemin de bir göstergesidir. Miraç Kandili dini anlamda kutsal kabul edilen bir gündür. 

Miraç kelimesi köken olarak Arapça bir sözcüktür. Merdiven anlamına gelen urucdan türemiştir. İslam Dünyası açısından değerlendirildiğinde Allah’ın huzuruna varma ve arınma anlamı taşıyan bu gecede inananlar ibadetlerini gerçekleştirirler. Miraç hadisesi Hz. Muhammed’in peygamber oluşunun 12. Yılında meydana gelmiştir. Recep ayının 27. Gecesinde gerçekleştiği kabul edilir. 

İslam peygamberi Hz. Muhammed’in (S.A.V) göğe yükselmesi Miraç olarak değerlendirilir. Miracın oluşması için gerekli olan iki aşamadan söz edilir. İlk aşama gece yürüyüşü adıyla belirtilir ve bu yürüyüşe “İsra” adı verilir. İslam dininin peygamberi Hz. Muhammed Mescidül-Haram’dan Beytü’l Makdis adı verilen yere yani Kudüs’e götürülür. Hz. Muhammed’in bu yolculukları Burak adı verilen semavi bir at vasıtası ile yaptığı ve Cebrail  Aleyhisselam’ın da kendisine eşlik ettiği belirtilir. Miracın ikinci aşamasını oluşturan kısım ise Hz. Muhammed’in Beytü’l-Makdis’ten Allah’ın huzuruna vardığı yani huzura yükseldiği bölümdür. Bu olay hadisler vasıtası ile Müslümanlara ulaştırılan bilgiler arasında yer almaktadır. 

Kur’an-ı Kerim’de Miraç hadisesinden Necm suresinin 13 ve 18. Ayetlerinde bahsedilmektedir. 

Hadislerde geçen şekliyle Hz. Muhammed Allah’ın huzuruna çıkarken göğün katlarında diğer peygamberler ile karşılaşmıştır. Bu peygamberler Hz. Adem, Hz. Yusuf, Hz. Yahya, Hz. İsa, Hz. İdris, Hz. Harun, Hz. Musa ve Hz. İbrahim’dir. Yedi kat göğe yükselen Hz. Muhammed yedinci kata ulaştıktan sonra Sidret’ül Münteha adı verilen yer gelmiş ve bundan sonraki yolculuğunu Cebrail Aleyhisselam olmadan sürdürmüştür. Bu yolculuğu sırasında zaman ve mekan kavramlarının tamamen ortadan kalktığı belirtilmektedir. Allah ile aracısız bir şekilde görüşmesi İslam alemi tarafından kabul edilen bir görüştür. 

Miraç vasıtası ile İslam dininde yer alan çeşitli konularla ilgili kurallar netleşmiş bu doğrultuda namaz ve oruç gibi mevzular belirgin kaidelerle düzenlenmiştir. Namaz vakitlerinin 5 adet olarak belirlenmesi, Allah’a şirk koşmamanın cennete girebilmek için gerekli olduğu müjdesinin verilmesi de Miraç Kandili vesilesiyle olmuştur. 

Yorumlar (0)