Miraç Kandili 2022’de ne zaman idrak edilecek? Miraç kandilinde ibadetleri neler?

Mübarek üç ayların gelmesiyle birlikte Recep ayını ibadetle geçiren müminler Miraç Kandili’ni idrak edecekleri günü heyecanla bekliyor. Peki Miraç Kandili ne zaman? Miraç Kandili’nin önemi nedir? Bugünü ibadet ederek geçirmek isteyenler neler yapmalı? Miraç Kandili’nde oruç tutulur mu? Miraç Kandili günü hangi namaz kılınmalı? Bu mübarek günde hangi dualar edilmeli? İşte merak edenler için tüm bu soruların yanıtları…

YAŞAM 26.02.2022, 11:52 26.02.2022, 15:16
Miraç Kandili 2022’de ne zaman idrak edilecek? Miraç kandilinde ibadetleri neler?

Üç ayların ilki olan Recep ayı ile vedalaşmaya hazırlandığımız bu son günlerde Miraç Kandili’ne erişmenin de mutluluğunu yaşıyoruz. Yılın ikinci kandili olan bu kutlu geceyi ibadet ederek geçirmek isteyenler ise nasıl ibadet etmeleri gerektiğini araştırıyor. Recep ayının 27. gecesinde ihya edilecek olan Miraç Kandili’ne dair her şey haberimizde.

Miraç Kandili ne zaman?

Recep ayının 27. gecesinde idrak edilecek olan Miraç Kandili 27 Şubat Pazar günü kutlanacak.

Miraç Kandili’nin önemi

Miraç kelimesi, ‘göğe çıkış’ manasına gelmektedir. İslam dininde ise Peygamberimiz Hz. Muhammed’in (s.a.v) Allah katına çıkmasını ve göğe yükselişini ifade eder. Miraç, Peygamberimizin Allah’a en yakın oldu yeri işaret etmektedir.

Miraç Kandili’nde neler yaşandı?

Hicri 621 tarihinde Recep ayının 27.gecesinde Peygamberimiz Kâbe’de uyurken Cebrail Aleyhisselam yanına gelmiş ve yüce Allah’ın katına davetli olduğunu bildirmiştir. Hz. Peygamberimiz, yüce Allah’ın daveti üzerine Cebrail Aleyhisselam'ın önderliğinde ‘burak’ adı verilen binekle önce Mescid-i Haram'dan Mescid-i Aksa'ya, sonrada oradan semaya, ilahi huzura yükselmiştir.

‘İsra ve Miraç Mucizesi’ olarak bilinen bu hadise, Kur’an-ı Kerim’de İsra ve Necm surelerinde geçiyor. Hz. Muhammed’in (s.a.v) Mekke’den Kudüs’te ki Mescid-i Aksaya gitmesine ‘İsra’ oradan göğe yükselişine ise ‘Miraç’ deniliyor.

Miraç gecesinde;

-Beş vakit namaz, farz kılınmıştır.

-Allah’a şirk koşmayanların bağışlanacağının müjdesi verilmiştir.

-Bakara Suresi’nin son iki ayeti olan "Amenerrasulü" vahyedilmiştir.

-Yine bu gecede İsra Suresi’nde insanın yaşam hakkı, şeref ve haysiyetini koruması, toplumun güvenlik ve huzur ortamlarının oluşturulması gibi ahlak düsturları bildirilmiştir.

Miraç Kandili’nde oruç tutulur mu?

Kandil günleri yapılan dualar, ibadetler ve edilen tövbeler çok kıymetlidir. Fazileti ve lütfu çok olan bu özel günlerde farz olan ibadetler ile birlikte nafile ibadetler yapmak çok sevaptır. Bu yüzden de Miraç Kandili’nde oruç tutmak uygundur. Sağlığı el veren müminler bu kıymetli günün gündüzünü oruçla gecesini ise ibadet ve dua ederek geçirebilir.

Alemlere rahmet olarak gönderilen Peygamberimiz, bu hikmetli günde oruç tutmanın kıymeti hakkında "Recep ayında öyle bir gece var ki (Miraç Gecesi- 27. Gece), o gecenin sabahını oruç ile gecesini ise kıyamla (ibadetle) geçiren her kimsenin o gün ettiği bütün dualarını Allah-u Teala kabul eder." buyurmuştur.

Ebu Hureyre (r.a)’ın rivayetine göre ise Peygamberimiz, ‘Recep ayının 27. günü oruç tutana, altmış ay kadar orucunun sevabı yazılır.’ diye buyurmuştur.

Rivayet olunduğu üzere Recep ayının 27. gününün orucu ve sadakası bulunmaktadır; "Her kim Recep ayının 27. günü oruç tutup, sadaka verirse, Allah-u Teâlâ orucuna karşılık o kuluna, bin hasene ve iki bin köle azadı (sevabı) yazar."

Miraç Kandili namazı var mı?

Peygamberimiz Hz. Muhammed’in ‘gözümün nuru’ diye bahsettiği namaz, müminin miracıdır. Allah Resulü’nün Rabbine en yakın olduğu bu mübarek gecede kulun da namazı ile Allah’a en yakın yerde olması çok değerlidir. Bu yüzden de Miraç Kandili’nde farz olan beş vakit namaz ile birlikte kılınan nafile namazların Allah katında ehemmiyeti oldukça fazladır. Bu fazileti ve ikramı çok olan gece dileyen herkes nafile namazları ya da tesbih namazı kılabilir.

Miraç Kandili’nde hangi ibadetler yapılmalı?

Kandil günleri yapılan dualar ve edilen tövbeler için kaçırılmayacak bir fırsattır. İşte Miraç Kandili’nde yapılması önerilen ibadetler;

-Bu günlerde Allah’a teslimiyet ile çokça dua etmeli ve geçmişteki bilerek veya bilmeyerek işlenen tüm günahlar için samimi bir gönülle tövbe edilmeli.

-Kandil gününün gündüz vakti oruç tutarak gece vakti ise ibadet ederek değerlendirilmeli.

-Nafile namazları kılınmalıdır.

-Kur’an-ı Kerim okumak ve dinlemekte bu gece yapılacak ibadetler arasında olmalıdır.

-Peygamberimize bu gece bolca salavat getirmeli ve onun şefaatine nail olmak istenmelidir.

-Bolca zikir çekilmeli, Allah’a olan bağlılığımız tazelenmelidir.

-İhtiyacı olanlara sadaka verilmeli, yetim ve öksüzlerin başı okşanmalıdır.

-Hastaların ve yaşlıların hali, hatırı sorulmalıdır.

- Küs ve dargın olanlar bu geceyi fırsat bilerek barıştırılmalıdır.

HABERNEDİYOR.COM / KÜBRA ÖZGÜ - ÖZEL HABER

Yorumlar (0)