Mimar Sinan’ın ustalık eseri, kapitalizmin kurbanı oldu

Edirne’nin meydan düzenlemesi hakkındaki projeler çerçevesinde Selimiye Camii’nin yanındaki otopark yıkıldı. Ancak yıkılan otoparkın yerine, kafeterya tarzı işletmeler dikildi. Mimar Sinan’ın “ustalık eseri”, kafeler arasına gömüldü. Selimiye Camii’nin estetik görünümüne balta vurulurken esnaf da işletmelerin bir an önce kaldırılması yönünde tepkisini ortaya koyuyor. Bölgeye gelen turistler ise araçlarını park edecek yer bulamıyor.

YAŞAM 11.04.2022, 16:05 12.04.2022, 09:39
Mimar Sinan’ın ustalık eseri, kapitalizmin kurbanı oldu

UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde bulunan, Edirne’nin turizm ve dini merkezi, Mimar Sinan’ın “Ustalık eserim” dediği Selimiye Camii, kapitalizmin gölgesinde kaldı. Caminin yanındaki otopark, Edirne meydan düzenlemesi projesi çerçevesinde yıkıldı. Ancak bu projeyi oluştururken bölgedeki görünümü, peyzaj ve çevreyi düzenlemek isteyen yetkililer amacına ulaşamadı çünkü yıkılan otoparkın yerine kafeterya tarzında işletmeler inşa edildi. Selimiye Arasta Çarşısı esnafı ile vatandaşların büyük tepkiyle karşıladığı kafeler, caminin görünümünü adeta kapattı. Selimiye’nin asırlık çarşısından ekmek kazanan 124 esnaf, yapılan kafelerin cami siluetine zarar verdiğini belirterek işletmelerin kaldırılmasını talep etti. 



“Turistler de buranın çalışanları da otopark bulamıyor”

Cami çevresindeki işletmeler henüz müşteri ağırlamaya bile başlamamışken kapatılmasını isteyen çarşı esnafları, şikayet sebeplerini şu şekilde açıklıyor: “Buradaki otoparkın kaldırılması demek yerli yabancı turistlerin, buradaki esnafın, Edirne halkının mağdur olması demek. Artık kimse park yeri bulamıyor. Şu anda sıkıntılar yaşanıyor. Bir de turizm sezonu açıldığında düşünün. Herkes güven veren bir otopark yeri arıyor. Çarşımızın esnafı, şehrimizi besleyen çalışanlardır. Yeni bir otopark için şimdiye kadar çalışma bile yapılmadı. En çok ihtiyaç duyulan yer, en sona bırakıldı. Burada açılan dükkanlar ne için açıldı? Bunlar kime ve ne şekilde hizmet edecek? Bunların kamuoyuna açıklanması gerekir. Böyle tarihi bir yapının çevresine işletme açılması doğru mu? Bu dükkanlar görüntüyü bozuyor. Yetkililerden açıklama bekliyoruz çünkü buralar hep tartışmaya açık yerler.”



“Dükkan yapılması gerekseydi Mimar Sinan yapardı”

Esnaflar, şikayetlerinde en çok da Mimar Sinan’ı anıyor: “Sık sık kullanılan otopark neden kaldırıldı da dükkanlar inşa edildi? Bu muhteşem eseri Mimar Sinan yaptı. Kendisi cami yapmış da dükkan yapmak aklına gelmemiş mi? Yapılması gerekseydi o zaten yapardı. Selimiye Camii çevre düzenlemesi projesinde bu dükkanların açılması gibi bir durum yoktu. Zaten bu çevrede 120’den fazla esnaf var. Onların ailelerini de katarsanız binden fazla insan yapıyor. Buradan bin kişi ekmek yiyor. Şu an zaten pandemiden dolayı sorunlarımızı çözemedik, şimdi de bunları yaşıyoruz. Burada bu dükkanların açılması, bizim işimize ket vurdu. Bu dükkanların bir an önce kaldırılmasını istiyoruz."

Yorumlar (0)