Milyonda bir görülüyor! Bacakları her sene 7 santimetre genişliyor

Sivas’ın ilçesi Şarkışla’da milyonda bir görülen rahatsızlığa yakalanan Tuncer Demirezen’in her sene bacakları yaklaşık 7 santimetre kadar genişliyor.

YAŞAM 06.10.2022, 14:41 07.10.2022, 15:05
Milyonda bir görülüyor! Bacakları her sene 7 santimetre genişliyor

Sivas’ın ilçesi Şarkışla’da hayatını sürdüren 4 çocuk babası Tuncer Demirezen, takribi 25 sene öncesinde ayaklarında yaşadığı karıncalanma şikayetiyle hastaneye gitti. Kalp damar cerrahisi bölümünde tedavi gören Demirezen'e yapılan tahliller sonucu tedavisi olmayan halk arasında “fil hastalığı” yani lenf ödemi hastalığına yakalandığı belirlendi.

Her sene ayakları genişliyor

Makine, ilaç ve iğne tedavisinin sağlandığı Demirezen, yapılan bütün çalışmalara rağmen bir türlü eski haline gelemedi. Öncelikle sağ ayağında görülmeye başlayan şişlik kısa bir sürenin ardından sol ayağında da meydana geldi. Bacağı ve ayağı her sene 3 ila 7 santim genişleyen Demirezen’in yaşamı alt üst oldu. Pantolon ve ayakkabı almakta zorluk yaşayan Demirezen, çözümü kendisine özel pantolon ve ayakkabı yaptırmakta buldu. Yetkililere seslenen Demirezen, kendisine bir akülü sandalye verilmesini istiyor.

“Askerden sonra başladı”

Ayağının her sene 3 ila 7 santim genişlediğini ifade eden Tuncer Demirezen, “Rahatsızlığımın adı ‘fil ayağı’ hastalığı. İlk olarak askere gidip geldikten sonra ayaklarımda hafif hafif büyüme başladı. Takribi 25 senedir devam ediyor. Bu rahatsızlığın ilk başlarında ayaklarda uyuşma yaşandı. Ayaklarımda yaşadığım bu uyuşmadan ötürü kalp damar cerrahisi bölümüne gittim. Hastanede rahatsızlığımın fil ayağı olduğunu anlattılar. Makine, ilaç ve iğne tedavisi uyguladılar ancak bu hastalık her sene en fazla 7 santim, en az ise 3 santim bacaklarımın büyümesine yol açıyor.” dedi.

“Özel dikim ürünler maliyetli oluyor”

Rahatsızlığının bir tedavisinin bulunmadığını dile getiren Demirezen, “Ben 4 çocuk sahibi bir babayım. Bu rahatsızlık beni olumsuz yönde etkiliyor. Ben giyebilmek için ayakkabı ve pantolon bulamıyorum. Benim kıyafetlerim özel dikim olarak geliyor bu durum maliyeti yükseltiyor. Kış mevsiminde dışarı çıkmam zorlaşıyor, yaz döneminde ise terlikle veya şortla gezmeye uğraşıyorum. Bu rahatsızlık milyonda bir görülen oldukça nadir bir durum. Ve ne yazık ki tedavisi bulunmuyor.” diye konuştu.

“İnsanlar meraklı gözlerle bakıyor”

Gören kişilerin kendisine, “bu ayakla nasıl yürüyorsun?” dediklerini ifade eden Demirezen, “Eğer yerde çok fazla oturursam ve kalkarsam uyuşma fazla oluyor. Ben bu durumun fil ayağı rahatsızlığı olduğunu önceden bilmiyordum. Ayaklarım şişince ne olduğunu anladım. Her geçen yıl daha fazla şişlik meydana gelmeye başladı. Ardından sol ayağımda da şişme görülmeye başladı. Gören kişiler benim bu şekilde nasıl yürüdüğümü soruyor. Ancak ben yürümeye gayret ediyorum, günde 1 kilometre kadar olmasa bile 10 adım kadar yürüyorum” şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)