Meyve sineklerinin mirası: Süt mayası

İnsanlık, süt mayasını 6000 yıl önce çiğ süt etrafında çiftleşmiş meyve sineklerine borçlu olabilir.

YAŞAM 04.01.2020, 16:38
Meyve sineklerinin mirası: Süt mayası

Bilim insanları, süt mayasının varlığını 6000 yıl önce fermantasyon sürecindeki bir süt üzerinde çiftleşen sineğe borçlu olunduğunu düşünüyor. Süt mayasının atasının Drosophila ve K.lactis meyve sineklerinin olduğu düşünülüyor. Süt üzerine beslenmek için inen sineklerden K.lactis ve Drosophila laktoz şekerini gıda olarak kullanamıyordu. Drosophilia sütün laktozuyla beslenirken, K.lactis yanına inmiş ve oracıkta çiftleşmişti. Çiftleşen sinek türlerinin mirası insanlık tarihinde 6000 yıldır süt mayası olarak kullanılmaya devam ediyor.

İki türden olan yavrular K. marxianus adında bir tür oluşturdu. Oluşan türde meydana gelen meyve sineği hali hazırda sütte büyüdü. K. marxianus, büyümek için süt şekeri laktozu kullanabiliyordu. Sahip olduğu fazladan iki protein sayesinde laktozu sindirebiliyor, enerji de üretebiliyordu.

6.000 yıl önce de çiftçilerin yoğurt, peynir ve kefir gibi lezzetli içecekler yapmak üzere mayalanmış keçi ve koyun sütü kullandıklarını kanısı güçlü bir şekilde yerini almış durumda.

Koyun, keçi, inek gibi süt üreten hayvanların 8.000 ila 10.000 yıl önce evcilleştirildiği biliniyor. İnsan dişlerinde bulunan tartar analizlerini inceleyen bilim insanları, insanların 5.500 yıl kadar önce süt ve muhtemelen peynir veya diğer fermente ürünleri tükettiği kanısına vardı.

Yorumlar (0)