Mevlid Kandili ne zaman, hangi tarihte?

2022 yılının son aylarına doğru gelirken Mevlid Kandili tarihi, ibadetlerini ihya edecek olan Müslümanların odaklandığı meselelerden biri oldu. Hazreti Muhammed'in dünyaya teşrifi vesilesiyle rebiyülevvel ayında idrak edilecek olan Mevlid Kandili, ekim ayında gerçekleşecek. İslam dünyasının mühim gün ve geceleri arasında bulunan bu manevi günde milyonlarca Müslüman camileri dolduracak. Peki, Mevlid Kandili nedir, ne zaman, hangi tarihte? İşte, konuyla ilgili ayrıntılı bilgiler…

YAŞAM 17.09.2022, 12:45 19.09.2022, 16:57
Mevlid Kandili ne zaman, hangi tarihte?

“Mevlid Kandili ne zaman?” sorusu Diyanet'in 2022 takvimi ile cevap buldu. Peki Mevlid Kandili nedir, ne zaman? Önemi nedir? Hangi ibadetler yapılır? İşte detaylar…

Mevlid Kandili nedir?

Hazreti Muhammed'in dünyaya teşrifi vesilesiyle rebiyülevvel ayının 12'nci günü idrak edilen Mevlit Kandili, İslam dünyasının önemli gün ve gecelerinden biri olarak biliniyor.

Sözlükte “doğum yeri ve zamanı” manasına gelen mevlid kelimesi, İslâm kültüründe Hz. Peygamber’in doğumunu, bu sebeple yapılan törenleri ve yazılan eserleri işaret etmek için kullanılır.

İslam dünyasında ciddi önem verilen günlerden olan Mevlid Kandili, Peygamberimizin dünyayı şereflendirmesinin yıl dönümü şeklinde idrak edilecek. Hazreti Muhammed'in dünyaya teşrifi vesilesiyle rebiyülevvel ayının 12'nci günü idrak edilen Mevlid Kandili, İslam dünyasının önemli günlerinden bir tanesidir.

Mevlid Kandili ne zaman?

 Bu yıl Mevlid Kandili 7 Ekim 2022’de idrak edilecek.

Yılın son kandili Hazreti Muhammed'in dünyaya teşrifi vesilesiyle rebiülevvel ayının 12'nci günü idrak ediliyor.

Mevlid Kandili’nde ne yapılır? Hangi ibadetler yapılır?

Öte yandan "Mevlid Kandili’nde ne yapılır, kandil gecelerine ait özel bir namaz ya da ibadet şekli var mıdır?” gibi sorular da merak ediliyor.

Hz. Peygamber (s.a.v), bazı mübarek gün ve gecelerin değerlendirilmesini önermiştir. (Tirmizî, Savm, 39). Fakat bu gün ve gecelere ait özel bir namaz ya da ibadet şeklinden söz etmemişti. Bu kapsamda mübarek gün ve geceleri, bağışlanma ve hayatımıza bir düzen vermek için fırsat olarak görmek gerekmektedir. Bu sebeple müminler kandil gecelerinde, hayatlarını gözden geçirmeli; hata ve günahları için tövbe etmeli, Kur’an-ı Kerim okuyup anlamaya çalışarak, dua ederek, kaza ya da nafile namaz kılarak bu geceyi değerlendirmelidirler.

Kandil gecelerinin gündüzlerinde, geceyi takip eden ertesi günde oruç tutmak müstehaptır. Hz. Peygamber (s.a.s.), “Şaban’ın ortasında ibadet ediniz, gündüz oruç tutunuz. O gece Allah, güneşin batmasıyla dünya semasında tecelli eder ve fecir doğana kadar, ‘Benden af isteyen yok mu onu affedeyim, benden rızık isteyen yok mu ona rızık vereyim, musibete uğrayan yok mu ona afiyet vereyim, yok mu isteyen…’ der.” (İbn Mâce, İkâmetü’s-Salat, 191) sözlerine yer vermiştir.

Yorumlar (0)