Meteoroloji uzmanından 15 Ocak vurgusu: Her şey değişebilir

Meteoroloji Uzmanı Güven Özdemir, soğuk ve karlı havaların yurt genelinde ne zaman etkisini göstermeye başlayacağına ilişkin soruları yanıtladı. Aralık ayına benzer şekilde ocak ayının ilk haftasının da kurak geçtiğine vurgu yapan Güven, 15 Ocak tarihine işaret etti. Mevcut koşullarda ciddi bir soğuk kütlesinin beklenmediğini söyleyen Özdemir, "Sibirya'da yaşanacak farklılıklar, her şeyi değiştirebilir." dedi.

YAŞAM 07.01.2023, 13:27 07.01.2023, 17:57 Hakan Öksüz
Meteoroloji uzmanından 15 Ocak vurgusu: Her şey değişebilir

2023 yılının ilk haftası geride kalırken, henüz beklenen kar yağışlarını alamayan Türkiye'nin "kara kışa" ne zaman gireceği merak ediliyor. Ocak ayına girilmesine rağmen hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi, iklim değişikliği tartışmalarını da beraberinde getirdi. Pek çok uzman, 10 Ocak'tan itibaren kış şartlarının yurdun büyük kısmında etkili olacağını düşünüyor.

Dün İç Anadolu'da ve doğu bölgelerde görülen hafif kar yağışları, "yoğun kar yağışları ne zaman?" sorusunu gündeme getirdi. Sonbahar mevsimini kurak geçiren Türkiye'de kışın da aynı şekilde geçmesi halinde 2023 yılında hem baraj doluluklarının hem de tarımdaki verimliliğin ciddi oranda düşeceği belirtiliyor.

"Aralık ayı ciddi şekilde kurak geçti"

İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim Üyesi Güven Özdemir, merak edilen konuya dair açıklamalarda bulundu. Sonbaharda sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde kaldığını vurgulayan Meteoroloji Uzmanı Özdemir, "Neredeyse hiç yağış almadık. Aralık ayı, ciddi derecede kuraktı. Hava sıcaklıkları, aralık boyunca mevsim normallerinin ortalama 8 derece üzerindeydi. Ocak ayının ilk haftası da geride kaldı ve maalesef benzer durum devam ediyor." dedi.

"Karadeniz kıyıları ile Akdeniz'de alçak basınç etkili olacak"

Kuru soğuk, sis ve buzlanma gibi hadiselerin sebebinin yüksek basınç etkisi olduğundan bahseden Özdemir, "Bugünden sonra Karadeniz kıyılarında alçak basınç sistemi etkili olmaya başlayacak. Doğu Karadeniz'in yüksek kesimlerinden yoğun kar yağışları bekleniyor. Salı günü ise bu alçak basınç sistemi Akdeniz'de etkisini gösterecek. Doğu Karadeniz'in yanı sıra Doğu Anadolu ile İç Anadolu'nun yüksek kesimlerinde kar bekleniyor. Buna rağmen şu an radarda ciddi miktarda kar yağışı görünmüyor." ifadelerini kullandı.

"Sibirya'da yaşanacak farklılıklar, tabloyu değiştirebilir"

Şimdilik "amansız soğukların" ufukta görünmediğini sözlerine ekleyen Güven Özdemir, "Ocak ayının ortasından sonra yurt genelinde soğuk hava dalgası etkili olacaktır. Bu tarihten sonra İstanbul'da da kar yağışı görülebilir. Buna rağmen şimdilik, ABD'de etkili olan soğuklara benzer bir soğuk kütlesi görünmüyor. Sibirya üzerindeki alçak basınç sisteminde yaşanabilecek farklılıklar, bu tabloyu tümüyle değiştirebilir. Aniden şiddetli soğuklar ve yoğun kar yağışlarıyla karşılaşabiliriz. Görünüşe göre soğuk dalgası, Amerika'ya kaydı." vurgusunu yaptı.

Yorumlar (0)