Meteoroloji'den "turuncu" uyarı... O bölgelere dikkat!

Meteoroloji, Anadolu'nun iç taraflarında yüksek sıcaklıkların etkili olacağını bildirirken, "turuncu" uyarı verdi. 

YAŞAM 03.09.2020, 16:00
Meteoroloji'den "turuncu" uyarı... O bölgelere dikkat!

Meteoroloji'den "turuncu" uyarı geldi.

Alınan bilgiye göre; Karadeniz kıyıları, Güneydoğu Anadolu'nun doğusu, Marmara'nın kuzeyi ve Doğu Anadolu'da hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üstüne çıkacağı tahmin ediliyor. Buralarda hava sıcaklıklarının, mevsim normallerinin 3-6 derece üstünde olması bekleniyor.

Kalan yerlerde de hava sıcaklıkları, mevsim normallerinin ciddi derecede üstüne çıkacak. Buralarda hava sıcaklıklarının, mevsim normallerinin 8-12 derece üstünde olacağı öngörülüyor. 

Yapılan son uyarıda, güneş ışınlarının saat 11.00 ile saat 16.00 arasında dik geldiği hatırlatılarak, söz konusu saat dilimlerinde kronik rahatsızlığa sahip olan kişiler, yaşlılar ve çocukların çok dikkatli olmaları gerektiği çünkü sıcak çarpması yaşayabilecekleri ifade edildi. 

Hangi kod ne anlama gelir?

Yeşil kod, herhangi bir uyarıda bulunulmasını gerektiren meteorolojik bir olayın öngörülmediği anlamına gelir. 

Sarı kod, hava durumunun potansiyel bir tehlike taşıdığı anlamına gelir. Buna göre, beklenen meteorolojik olay, "olağan dışı" değildir. Fakat yine de meteorolojik koşullardan etkilenebilecek olan çalışmalar hususunda dikkat edilmesi gerekir. 

Turuncu kod, hava durumunun tehlikeli olduğu anlamını taşır. Buna göre, beklenen meteorolojik olay ile sürekli olarak karşılaşılmaz. Kayıp ve hasarların meydana gelmesi olasılığı vardır. Vatandaşların çok tedbirli olmaları, meteorolojik verileri anlık bir şekilde takip etmeleri gerekir. 

Kırmızı kod, hava durumunun çok tehlikeli olduğu anlamına gelir. Ciddi bir meteorolojik olay öngörülür. Buna göre, kayıp ve büyük hasarların meydana gelmesi olasılığı vardır. Söz konusu meteorolojik olaylar, büyük bir alan üzerinde insan hayatını riske atar. Meteorolojik verilere anlık bir şekilde bakılması önemlidir.

Yorumlar (0)