Mersinlilerin vazgeçilmez lezzeti, Ramazan sofralarını süslüyor

Mersin yöresinin vazgeçilmez tatlılarından olan kerebiç, Ramazan abı münasebetiyle fırınlarda ve tatlıcılarda daha fazla üretilmeye başlandı. Bu seneki iftar sofralarının da vazgeçilmezi olan tatlı, Mersinli 9 emekçi kadın tarafından gece-gündüz üretiliyor. Satışları bu aya özgü olarak büyük oranda artan tatlının Mersin’deki adresi ise “Kerebiççi Oğuz” olarak biliniyor.

YAŞAM 05.04.2022, 17:10 06.04.2022, 11:11
Mersinlilerin vazgeçilmez lezzeti, Ramazan sofralarını süslüyor

Mersin’in en ünlü tatlılarından olan kerebiç, Ramazan sofralarının vazgeçilmezi olarak mutfaklardaki yerini aldı. Şehirde uzun zamandır yalnız bu tatlının satışını yaparak büyük ün kazanan “Kerebiççi Oğuz”, bu ayda da satışlarını artırdı. Küçük bir dükkanda çalışan 9 kadın her sabah erkenden iş yerine gelerek kerebiç yapmaya başlıyorlar. Akşam iftar saatine kadar çalışan emekçi kadınlar, günde binlerce kerebiç üretiyor. Pandemi öncesinde daha kalabalık olarak bir araya gelen kadınlar artık koronavirüs salgını sebebiyle daha az sayıda toplanıyorlar. Maske ve eldiven kullanılarak üretilen kerebiçler, vatandaşlara servis ediliyor.



“Kerebiç aslında irmik tatlısıdır”

10 senedir kerebiç üretiminde çalışan Suna Kurucu, kerebiçi şu şekilde anlatıyor: “Yöremizde kerebiç olarak isimlendirilen tatlı aslında irmik tatlısıdır. Eskiden yalnızca Ramazan ayında bu tatlı yapılırmış. Son dönemlerde senenin her ayında üretilmeye başlandı. Tabi Ramazan ayında satışlar ve talepler çok artıyor. Diğer tatlılar gibi çok şekerli değil. Kana yavaş yavaş karışıyor, kesmiyor. Bu tatlının içerisindeki her şey doğal. Bu sebeple de çok fazla tercih ediliyor. Özellikle Ramazan’ın ilk 10 gününde çok fazla tüketiliyor. Günde yüzlerce kerebiç üretiyoruz. Bu tatlıya olan ilgi şehrimizde her zaman fazladır. Hiç tatlı girmeyen eve bile Ramazan ayında kerebiç girer. Özellikle bu tatlının köpüğü yapılırken çöven kökünü kullanıyoruz. Bu kökü iyice yıkayıp temizliyoruz ve yaklaşık 4 saat boyunca kaynatıyoruz. Suyu kahverengini aldığında da süzüyoruz. Ardından soğumaya bırakıyoruz. Soğumasının ardından mikser ile iyice çırpıyoruz. Soğuyan bu su, çırpıldığında beyaz köpük oluyor. Son aşama olarak da sıcak şerbeti dökeriz.”





Yorumlar (0)