Mersin’de 450 milyon tohum toprakla buluşuyor

Mersin’de geçtiğimiz ay yanan ormanlık alanlar başta olmak üzere, bölge genelinde geniş kapsamlı bir gençleştirme çalışması başlatıldı. Bu çerçevede yaklaşık 450 milyon adet kızılçam tohumu toprakla buluşacak. 

YAŞAM 05.10.2022, 10:18
Mersin’de 450 milyon tohum toprakla buluşuyor

Mersin’in Silifke ve Gülnar ilçelerinde geçtiğimiz ay meydana gelen yangınlar, tüm Türkiye’nin yüreğini yakmıştı. 29 saatlik bir çalışma ile söndürülebilen yangınlar sebebiyle bin hektarlık alan kül oldu. Bu durum üzerine harekete geçen Orman Bölge Müdürlüğü, tüm ilçelerdeki şefliklerin de katılımıyla bölgede geniş çaplı bir çalışma yaptı. Çalışma çerçevesinde bölgeden toplam 547 ton kozalak toplandı. Toplanan kozalaklar, tohum çıkarma pistlerine serilerek, orman işçileri tarafından işlendi. Bu çalışma sonucunda yaklaşık 450 milyon adet tohum elde edildi. Elde edilen tohumların bir bölümü, yangında zarar gören alanlara ekilecek. Diğer tohumlar ise yaklaşık 2 bin hektarlık gençleştirme sahalarında kullanılacak. 

“Kızılçam kozalaklarımızı, tohum için önceden belirlediğimiz alanlardan topluyoruz”

Erdemli ilçesindeki çalışmaları yerinde inceleyen Orman Bölge Müdürü Mustafa Yalçın, yetkililer ile bir araya gelerek son durum hakkında bilgi aldı. Projeye ilişkin değerlendirmelerde bulunan Yalçın, “Orman yangınlarında maalesef kaybettiğimiz alanlarımız ve gençleştirme sahalarımız için burada kızılçam tohum üretimi yapıyoruz. Bu kızılçam kozalaklarımızı, tohum için önceden belirlediğimiz alanlardan topluyoruz. Ardından kozalak çıkarma pistleri olarak tanımladığımız alana seriyoruz. Sıcaklık değişimlerine bağlı olarak dönem dönem karıştırarak tohumun ayrışmasını ve dökülmesini sağlıyoruz. Sonrasında tohumlarımızı çuvallara doldurarak, kullanışlı hale dönüştürmüş oluyoruz. Uygun zamanlarda bu tohumlarımız ekim yapılacak bölgelere aktarılarak, gerekli çalışmalar yapılıyor” şeklinde konuştu. 

“Yaklaşık 450 milyon adet kızılçam tohumunu toprakla buluşturacağız”

İleride yaşanabilecek muhtemel yangınlar sebebiyle gereğinden daha fazla tohum toplamayı planladıklarını belirten Yalçın, “Bu yıl normalde doğal gençleştirme sahalarımızın ihtiyacı olandan çok daha tohum topladık. Yanan alanlarımız için tohum toplama çalışması gerçekleştirdik. Kızılçam kozalağından elde edilen tohumun verimi yaklaşık olarak yüzde 4,5-5 seviyelerindedir. Bu hesabı dikkate alarak baktığımızda, bizim bu yıl topladığımız kozalaklardan elde edeceğimiz tohum adedi yaklaşık olarak 450 milyon civarında. Yani yaklaşık 450 milyon adet kızılçam tohumunu toprakla buluşturacağız. 2023 yılı takviminde olan doğal gençleştirme sahalarımız yaklaşık 2 bin hektar. Kısa süre önce Silifke ve Gülnar’daki yangınlarda zarar gören sahalarda da ekimlerimizi yaparak ormanlarımızı yeniden yeşerteceğiz” ifadelerini kullandı. 

Yorumlar (0)