Mersin sahiline vuran dev balinanın ölüm nedeni belli oldu

Nesli tükenme tehlikesinde olan dev balinanın ölüsü kıyıya vurdu, uzmanlar, balinanın ölümü hakkında araştırmalara başladı. 

YAŞAM 17.05.2021, 17:02 18.05.2021, 10:00
Mersin sahiline vuran dev balinanın ölüm nedeni belli oldu

Geçtiğimiz günlerde Mersin’de kıyıya vuran ölü balina, bölge halkı tarafının paniğe kapılmasına sebep olmuştu. İlk belirlemelere göre anlaşılmayan ölüm nedeni, günler süren araştırmalar sonucunda anlaşıldı.

Mersin Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Profesör Doktor Deniz Ayas, karaya vuran balina hakkında yaptıkları araştırmaların sonuçlarını şu cümlelerle paylaştı: “Araştırma sonuçlarımıza göre bu balık, bir tür Fin balinası. Doğu Akdeniz’de fazlasıyla bulunan bu balığın gördüğümüz hali, küçük hali. Ölü olarak karaya vurması oldukça üzücü. Çünkü bu türün nesli tükeniyor. Hele ki nesli tükenen bir türün genç bireylerinin ölmesi daha da üzücü.”



Müzede sergilenecek

Doktor Ayas: “Bu ölüm konusunda bizi teselli edecek tek şey, ölen bu başlığın dondurularak müzede sergilenmesi olacak. Müzede sergiye açılan balığı hem kültür amacıyla ziyaret edebileceğiz hem de bedenini eğitim materyali olarak kullanabileceğiz. Bu balığı kampüs içine gömdük. Bir sene boyunca çürümesini bekleyeceğiz. Çürüdükten sonra da kemiklerini çıkaracak ve tekrar birleştirerek müzeye koyacağız.”



Ölüm sebebi: gemi çarpması

“Fin balinasının ön nekropsi sonuçlarına göre sol süzgecinde ciddi kırıklar mevcut. Ulna ve radius kemiklerinde olan bu kırıklar sebebiyle balinanın çok yüzemediğini söylemek mümkün. İç kısımda yaptığımız incelemelerde ise iç kanamanın yaşandığını gördük. Bu kemikler hem büyük hem de kalındır. Bunların kırılmasının tek yolu, büyük bir geminin hızla çarpmasıdır. Hem kemik kırıkları hem de iç kanama sebebiyle tahrip olan vücut, zaman içerisinde kendisini ölüme bırakmış.”

“Gemi çarpması sonucunu ölen pek çok balinanın olduğunu biliyoruz. Gemiler, balıkların bedeninde geniş çaplı kırıklar meydana getiriyor ve iç kanamaya yol açıyor. Bu durum da canlıların ölmesine sebep oluyor. Balığın ölümü ise en az 10-15 gün öncesine dayanıyor. “14 metre uzunluğundaki bu balina, büyük ihtimalle öldü ve cesedi ortalama 10 gün boyunca suda yüzdü.”



“Bu tür balıklar tehlikeli değil”

“Bu tür balıklar, kıyıda bulunmazlar. Hem kıyı bölgelerde yiyecek bulamazlar hem de büyüklüklerinde dolayı buralarda barınamazlar. Doğu Akdeniz kıyılarına deniz açıklarından ya da okyanustan gelmiş olabilir. Akıntıyla karaya sürüklenmiş olabilir. İnsanlar, bu balinaları gördükleri zaman korkmamalılar çünkü bu türlerin besini, insanlar değildir. Bu tür balinaların insanlarla etkileşim girdiği de görülmez. Genelde açık denizlerde balık tutanlar ya da gemi mürettebatı tarafından görülürler.”



“Pandemi döneminde kıyıya yaklaştı”

“Bu balıklar, okyanuslarda ya da deniz açıklarında bulunur. Pandemi döneminde azalan balıkçılık ve gemi ticareti sebebiyle kıyıya doğru yanaşmaya başlamış olabilir. Geminin vurmasını ve yaralamasını da gemi ticaretinin yolunu kullanarak kıyıya yaklaşması olarak açıklayabiliriz.”  

Yorumlar (0)