Mersin kıyılarını saran doğa harikası, dokunanı “yakıyor”

Son dönemlerde Mersin’in en uzun sahil şeridinin hemen hemen her noktasında görülen denizanaları, korkutmaya devam ediyor. Yiyecek bulmak için kıyıya kadar gelen ve burada çoğunlukla ölen canlılar Mersin Büyükşehir Belediyesi ekipleri tarafından düzenli olarak temizleniyor. Ancak henüz, denizanalarının sonu getirilebilmiş değil. Kıyılara vurarak insanların ve kedi, köpek gibi canlıların hayatlarını tehdit eden bu canlılar için Prof. Dr. Deniz Ayas özellikle uyarıda bulunuyor. Ölü denizanalarının bile zehirli iğnelere sahip olduğunu belirten Ayas hem bu canlılara dokunulmaması hem de görüldüğü bölgelerde denize girilmemesi yönünde kesin uyarılarda bulunuyor.

YAŞAM 04.04.2022, 11:32
Mersin kıyılarını saran doğa harikası, dokunanı “yakıyor”

Mevsim değişimiyle birlikte sayıları büyük oranda artan denizanaları Doğu Akdeniz’deki akıntıyla birlikte Mersin’e kadar geldi. Yiyecek bulmak için kıyılara kadar yol alan denizanaları, şehrin ve ülkenin en uzun kıyı şeridi olan 321 metrelik kıyısına vurdu. Mezitli, Kızkalesi, Erdemli ve Silifke’de görülen canlılar hem sahile inenlerin hem kedi köpeklerin hem de denize açılan balıkçıların kabusu haline geldi. Sahile ölü ya da diri olarak gelen canlılar özellikle çocukların ilgi odağı ancak bu canlıların zehirli olması sebebiyle kimsenin onlara dokunmaması gerekiyor. Belediye ekipleri sahillerde düzenli olarak temizlik yapıyor ancak Akdeniz’de adeta denizanası istilası yaşanması, zehirli denizanalarının bir türlü tükenmemesine sebep oluyor.



“Oldukça zehirlidir, dokunanı yakar”

Mersin’de özellikle turistik noktalarda görülen denizanaları, siyah kalın çöp poşetlerine toplanıyor. Bunları toplayan belediye ekipleri hem eldiven kullanıyor hem de küreklerle canlıları topluyor. Vatandaşlara duyuru yayınlayan Mersin Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeleri, denizanalarının görüldüğü yerlerin vatandaşlar tarafından yetkililere bildirilmesini talep etti. Denizanalarını gören vatandaşlar, boyutlarının oldukça büyük olduğunu ve görünüşlerinin korkunç olduğunu dile getiriyor. Oldukça zehirli olan ve dokunduğu herkesi yakan canlılar hakkında bilgiler ise işin uzmanları tarafından aktarılıyor.



“Balıkçıların attığı canlılar kıyıya vuruyor”

Mersin Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi İşletme Teknolojisi Anabilim Dalı’ndan Öğretim Üyesi Prof. Dr. Deniz Ayas, denizanaları hakkında şunları dile getiriyor: “Mersin’de özellikle son dönemlerde denizanalarını yoğun olarak görüyoruz. Bir süredir Mersin Körfezi’nde gezdiklerini biliyoruz. Bu canlıların kıyılara vurması konusunda iki tahminimiz var. Bunlardan biri, balıkçılar. Şu anda balık avı sezonu devam ediyor. Balıkçılar, ağlarına takılan denizanalarını yeniden denize atıyorlar. Bu canlılar çoğunlukla ölü olarak kıyıya vuruyor. Bir diğer düşüncemiz ise Akdeniz’deki akıntı sebebiyle denizanalarının Mersin kıyılarına kadar geldiği. Ancak biz, balıkçı teorisinin üzerinde daha çok duruyoruz. ‘Rhopilema nomadica’ olarak isimlendirilen bu denizanaları, türünün pek çok örneğine göre oldukça büyük. Genellikle duman rengine sahipler, çok şeffaf değiller. Ayrıca kiloları da 8 ila 10 kg arasında değişiyor. Oldukça tehlikeli ve zehirli bir tür olduğunu biliyoruz.”



“Uyarılarımızı sık sık yapıyoruz”

“Denizanalarının her türüyle ilgili uyarılarımızı sık sık yapıyoruz. Ancak şu anda bir tür tehlikeyle karşı karşıyayız. Bu türe karşı daha geniş uyarılar yapmalıyız. Hem balıkçıları hem de sahile inenleri uyarıyoruz. Bu canlılar ölseler bile zehirlerini vücutlarından hemen atmıyorlar. Yani ölü bir denizanasına dokunduğunuzda elinizi, ayağınızı yakma ihtimaliniz oldukça yüksek. Bu canlıların bir diğer tehlikesi de sularda. Havaların ısınmasıyla birlikte Mersin’de deniz ve turizm sezonu açıldı. Artık insanlar denize girmeye başladılar. Bu konuda tüm vatandaşlarımızı uyarmamız gerekiyor. Nasıl ki kıyıya vuran denizanalarına dokunulmaması, hiçbir uzuvla temas edilmemesi gerekiyorsa aynı şekilde denizanalarının bulunduğu bölgelerde de denize girmemek gerekiyor. Bu zehirli canlıların bulunduğu yerlerde denize girmek, insanların yaralanmalarına sebep olabilir. Öte yandan akıntıların yön değiştirmesiyle birlikte zehirli canlıların nisan sonu itibarıyla Mersin’den ayrılacağını düşünüyoruz. Şu an için turizm üzerinde olumsuz etkisi bulunmuyor. Ancak ay sonu itibarıyla denizanalarının şehrimizden ayrılmamaları durumunda hem yerli hem de yabancı turistlere ve elbette ki belediye ekiplerine büyük zorluklar yaşatacak.”

Yorumlar (0)