Meriç Nehri'nde sular çekildi, tarih ortaya çıktı!

1842 yılında Meriç Köprüsü yapıldıktan sonra yıkılmasına karar verilen tarihi ahşap köprünün ayakları, Meriç Nehri'nde sular çekildikten sonra ortaya çıktı. 

YAŞAM 01.02.2020, 10:19 01.02.2020, 10:31
Meriç Nehri'nde sular çekildi, tarih ortaya çıktı!

Yüzyıllar boyunca Edirne'de kent ile Karaağaç bölgesi arasında ulaşımı sağlayan tarihi ahşap köprü, Meriç Nehri'nde suların çekilmesi sonucu ortaya çıktı. Birçok kaynakta çizimlerle tasvir edilen köprünün yerinin ilk defa tespit edildiğini belirten Edirneli tarih araştırmacısı Cengiz Bulut, "Kuraklık nedeniyle suların da çekilmesiyle bu yapının ortaya çıkması, Edirne'de araştırmacıları sevindirdi" ifadelerini kullandı.

Son zamanlarda yaşanan kuraklık sebebiyle su seviyesi ve debisinde düşüş yaşanan nehrin durumunu Edirne Roman Eğitim Gönüllüleri Derneği Başkanı Turan Şallı fark etti. Şallı, nehrin dibiyle birlikte, dipte bulunan ahşap köprü ayaklarının da görünmeye başladığını fark ederek, durumu yerel tarih araştırmacısı Cengiz Bulut'la paylaştı. Bulut, uzmanlarla birlikte bölgeye gelerek incelemeler yaptı ve Meriç Köprüsü'nden önce bölgede bulunan tarihi köprünün ayaklarının bulunduğunu doğruladı.

"Tarihte var olduğunu biliyorduk, yerini ilk kez öğrendik"
Kuraklığın kötü manzaraların yanı sıra, güzel şeylere de neden olduğunu söyleyen Cengiz Bulut, "1700'lü yıllardan beri var olduğunu bildiğimiz Edirne Meriç Nehri üzerindeki tarihi ahşap köprünün, suların çekilmesiyle ayaklarının ortaya çıktığını gördük. Bunu bize Edirne'den Roman Dernek Başkanı Turan Şallı haber verdi. Sonrasında gelip yerinde inceleme yaptık ve gerçekten tarihte var olduğunu bildiğimiz ve tam yerini bilmediğimiz bu tarihi ahşap köprünün ayaklarının bariz bir şekilde ortaya çıktığını gördük" ifadelerini kullandı.

"Tarih severleri sevindirdi"
Özellikle IV Mehmet döneminde, söz konusu ahşap köprünün sıkça kullanıldığını belirten Bulut,  "1670- 1700 yılları arasında Avcı Mehmet döneminde bu köprünün çok sık kullanıldığını biliyoruz. Evliya Çelebi'nin Edirne bölümünde bunu yazdığını biliyoruz. 1920'li yıllarda da Edirne'mize büyük katkılar yapan Doktor Rıfat Osman'ın Milli Mecmua'da yayınladığı Edirne köprüleri kısmında çizerek yayınlamıştı. Burada olduğunu biliyorduk, fakat tam yerini bilemiyorduk. Kuraklık nedeniyle suların da çekilmesiyle bu yapının ortaya çıkması, Edirne'de tarih severler ve araştırmacıları sevindirdi" dedi.

Köprünün ayaklarını gezerken fark etti
Suların çekilmesiyle birlikte nehrin dibinde bulunan köprünün ayaklarını fark eden Edirne Roman Eğitim Gönüllüleri Derneği Başkanı Turan Şallı, "Havanın da iyi olduğu zamanlarda tarihi yerleri gezip dolaşmayı seven birisiyim. Bu esnada Meriç Köprüsü'nden geçerken, mevsimsel koşulların da değişip suların çekilmesiyle bu köprüden geriye kalan ayaklar dikkatimi çekti. Bu konulara da merakım olduğundan dolayı ilk olarak Cengiz Beyi aradım. Kendisinin bilgisine de güvendiğim için haber verdim. O da sağ olsun gelip baktılar ve gerçekten o bahsedilen köprüden geriye kalan ayaklar olduğu anlaşıldı. Gerçekten böyle bir tarihin ortaya çıkması bizleri çok heyecanlandırdı. Sonuç olarak bu yapıların hem yerini öğrenmiş olduk, hem de tarihi tekrar burada yaşamış olduk" şeklinde konuştu.


 

Yorumlar (0)