Meraklısına, kahve ve kahve çeşitlerine dair bilinmesi gerekenler...

Ortamlarda kahve siparişi vermeye cesaret edemeyenler, her defasında sipariş vermeden önce telefonun arama motorunu etrafındakilere çaktırmadan açıp kahve çeşitlerini öğrenmeye çalışanlar, menüdeki kahve çeşitlerine bakıp iç geçirdikten sonra Türk kahvesini yudumlayanlar, sizler için kahve dosyası ile karşınızdayız. Kahve ve çeşitleri hakkında bilmeniz gereken her şeyi bu haberde bulabilirsiniz.

YAŞAM 11.02.2022, 23:09 14.02.2022, 17:09
Meraklısına, kahve ve kahve çeşitlerine dair bilinmesi gerekenler...

Gün içinde kahve içmek, kahveciye gitmek, kahveyi bahane ederek sohbet etmek ve hazır kahve içmişken sosyal medyada şarkılı, türkülü kahve storysi paylaşmak yaşam rutinimizin adeta vazgeçilemez bir parçası olmuş durumda. Dostları ile iki lafın belini kırmak isteyenlerde, ders çalışanlarda, biraz dinlenmek isteyenlerde soluğu kahvecilerde alıyor. Bu yüzdende peynir ekmek gibi tükettiğimiz kahveye her köşe başında rastlamak mutluluk verici desek yalan olmaz.

‘Bir kahve içelim.’ diye girdiğimiz kahvecilerde ise menü oldukça kalabalık. Çeşit çeşit kahvelerin kokusu içeriye girdiğiniz an sizi cezbediyor. Gerçek tiryakiler kararlı bir şekilde içeri girip tek hamlede siparişini verip kâğıt bardağında kahvesini alarak dışarı çıkmanın haklı gururunu yaşıyor. Peki tiryaki olmayanlar? İşte onlar için durum karmakarışık bir hal alıyor. Hangi kahveyi nasıl sipariş vereceğini uzun uzun düşünürken sonunda kendini ya filtre kahve ya da Türk kahvesi yudumlarken buluyor. Bu haberimizde kahve üzerine bildiğimiz ne var ne yok sizinle paylaşmak istedik. İşte kahve ve çeşitleri hakkında tüm bildiklerimiz.

Espresso

Özellikle sabahları güne zımba gibi başlamak isteyenlerin içtiği bu kahve oldukça sert ama keyiflidir. Ayrıca içerken oldukça havalı görünmekte cabası. 1900’lü yıllarda İtalya’da keşfedilen espresso bugün tüm dünya ülkelerinde en çok tüketilen kahve çeşitlerindendir. Kolay hazırlanıyor olması ve birçok kahve çeşidinin ana maddesi olması bunun başlıca nedenlerindendir. Daha önce bu kahveyi içmeyenler menüdeki görüntüsüne aldanıp büyük bir fincan kahve beklerken önlerine gelen küçücük fincandaki kahveyi görünce şok yaşasa da tatmaya değer bir kahve olduğunu belirtmekte yarar var.

Bizde ki Türk kahvesine benzeyen espresso’nun farkı telvesinin olmaması ve Türk kahvesine göre kalın öğütülmesidir. Espresso, ince şekilde öğütülen kahvenin içinden basınçlı su geçirilerek yapılır. Şimdi bunu nasıl yapalım diye düşünmeyin. Alengirli kahve makineleri insanlık için espresso da yapıyor.

İtalyanlar espresso kahvesini özellikle kahvaltıda tercih ediyorlar. Espresso’nun yanında sade ya da çikolatalı kruvasan ise olmazsa olmazları. İnsan duyunca böyle bir kahvaltıya heveslenmiyor desek yalan olur. Gerçi kruvasan bizim bazlamanın yerini tutmaz ama olsun.

Filtre Kahve

Bugün bir çoğumuzun evinde raflarda yerini alan filtre kahveye elimiz değmişken değinmesek olmazdı. Demlenerek yapılan filtre kahve, Türk kahvesi ile birlikte ülkemizde çok tercih edilen bir kahve çeşidi oldu. Hemen hemen her evde filtre kahve makinelerine ve french presslere rastlamak pek tabi mümkün. Filtre kahve içerken dikkat edilmesi gereken en önemli olay ise tabi ki taze olması. Bayat bir filtre kahve damağınızda çok ağır ve acı bir tat bırakacaktır. Bunları yazarken bile içimiz bir tuhaf oldu. Bu arada filtre kahve size sert geliyorsa sütlü filtre kahvede içebilirsiniz. Kasada baristaya sipariş verirken sütlü demek yerine misto demekse sizi oldukça konuya vakıf hissettirebilir.

Latte

Üzerindeki kalp, yaprak ve envai çeşit motiflerle göz kamaştıran latte aslında sadece sütlü kahvedir. İtalya’da süt anlamına gelen late’nin doğru telaffuzu Caffe Latte’dir. Latte espresso ve sütten yapılır. Bol sütlü olan bu kahvenin %20’si kahveden, %60’ı sütten kalan %20’si ise süt köpüğünden oluşur. İtalyanların sabah kahvaltıda içtiği latte, kahve içince uykusu gelmeyenler ve çarpıntısı tutanlar için ideal bir tercih olabilir. Ayrıca yaz aylarında buzlu içince insanın içi ferahlamıyor değil.

Cappuccino

Çok havalı bir ismi olan cappuccino, kulağa hoş geldiği kadar lezzetli, sütlü bir kahve çeşididir. Espresso ve köpürtülmüş sütten yapılan cappuccino’nun en önemli noktası ise üzerindeki kadifemsi kıvamda olan süt köpüğüdür. İtalyan yapımı olan cappuccino’yu latte’den ayıran özelliği de bu yoğun süt köpüğüdür. Doğrusu İtalyanlar ağızının tadını biliyor.

Flat White

Flat white, sütlü kahve çeşitlerinden biridir. Espresso’nun üzerine dökülen süt köpüğü ile yapılır. Genelde latte’ye benzetilen bu kahvede tek fark süt oranın biraz daha düşük olmasıdır. Yani çok sütlü bir latte içmek istemiyorsanız ama espresso’da sert geliyorsa flat white tam size göre bir kahve olabilir. Bu arada flat white İtalya’ya ait bir kahve değildir. Yeni Zelandalılar 1984 yılında bu kahveyi icat ettiklerini söylese de Avustralyalılar konuya itiraz ediyor. Çünkü Avustralyalılar 1989 yılında Fraser McInnes’ın cappuccino’nun köpüğünü yanlış hazırlaması üzerine bu kahveyi bulduklarını haykırıyor.

Mocha

Mocha için latte’nin sıcak çikolatalısı ya da kakaolusu diyebiliriz. Hem bir kahve tiryakisi hem de çikolata tutkunuysanız, ‘gayet fit bit vücudum var biraz kaloriden ne olacak’ diyebiliyorsanız baristaya doğru yaklaşın ve bizim yerimize de mocha siparişi verin. Kahvenizi keyif alarak yudumlamanızı diliyoruz.

White Chocolate Mocha

Gençlerin adını söylemeye üşenip ‘wcm’ diye kısalttıkları bu kahvenin enfes tadı uzun süre damağınızdan gitmiyor. Beyaz çikolatalı mocha, lezzeti ile tüm hücrelerinizi hunharca ele geçirmeyi başarıyor.

Americano

Americano, espresso’nun su katılmış halidir ve dolayısı ile içinde kahve oranı oldukça azdır. Espresso ile filtre kahve arası bir lezzet olarak da tanımlayabiliriz. Peki bu kahve bu hale nasıl geldi ve adını nereden alıyor?

İkinci Dünya Savaşı’nın yaşandığı dönemlerde İtalya’da bulunan Amerikan askerleri filtre kahve içmek istemişler. Fakat O yıllarda İtalya’da filtre kahve makinası bulunmamaktadır. Zaten İtalyanların kahve tercihleri genelde espressodan yana olduğu için her yerde espresso satılıyormuş. Fakat espresso Amerikalı askerlere oldukça sert ve miktar olarak da az geldiği için askerler espreesoyu su ile açarak tüketmeye başlamış. Sonraları kahvelere Amerikan askerleri gelmeye başlayınca baristalar ‘Americano' diye bağırmaya başlarmış. Yani Amerikalı askerlerin kahveye giriş yaptığını arkadaşlarına bu şekilde duyururlarmış. Böylelikle Amerikalı askerlerin espressolarına su katılarak kahve hazırlanırmış. İşte americano kahvenin yaşam hikayesi bu kadar. ‘Nerden nereye’ dediğinizi duyar gibiyiz.

Macchiato

Macchiato, İtalya’da ‘benekli veya alacalı’ anlamında kullanılıyor. Macchiato kahve, espresso ve süt köpüğünden yapılır. Süt köpüğünün üzerindeki espresso benekli durduğu için bu kahveye macchiato adı uygun görülmüştür. Macchiato kahvenin dört çeşidi vardır. Bunlar;

1-Caramel Macchiato: Karamel sosu ile hazırlanan bu kahve tatlı mı tatlıdır.

2-Latte Macchiato: Bu macchiato türü ise bol süt ve espresso ile hazırlanır.

3-Macchiato Freddo: Soğuk sütle hazırlanan macchiato kahvedir.

4-Macchiato Caldo: Sıcak sütle hazırlanan macchiato kahvedir.

Dünyada tüketilen değişik kahveler

Haberimizin bu bölümünde size dünya ülkelerinde tüketilen diğer kahvelerden bahsetmek istiyoruz. Belki bir akşam evinizde ayaklarınızı uzatıp kahvenizi yudumlarken denemek istersiniz

Peynirli kahve (Kaffeost) - Finlandiya

Yanlış okumadınız, peynirli kahveden bahsediyoruz. Kuzey İskandinav kesiminde özellikle Finlandiya ile İsveç’te tüketilen geleneksel kahve kültürünün vazgeçilmesi olan kaffeost, içinde peynir bulunan bir kahve çeşididir. Tarifi ise şöyle: Önce küp küp doğranan peynirler kahve fincanına konur, üzerine sıcak filtre kahve eklenir ve peynirli kahveniz yudumlanmaya hazır hale gelir. Bu arada peyniri evde kendiniz yapmanız gerekiyor.

Yumurtalı kahve (Egg Coffee) - Vietnam

‘Yumurtalı kahve de olur mu?’ demeyin. Çünkü oluyor. Vietnam vatandaşları kahvelerini yumurtalı içiyor. Vietnam’a özgü olan yumurtalı kahve ülkenin başkenti Hanoi’de oldukça yaygınmış. Yani bir gün olurda Hanoi’ye giderseniz ‘o kadar yol geldik bir yumurtalı kahve içmeyelim mi?’ derseniz buradaki tüm kafelerde bu kahveyi bulabilirsiniz. Belirtmek gerekir ki bizim yumurtalı kahve diye geçiştirdiğimiz bu özel lezzete Vietnamlılar “càphêtrứng” adını vermiş.

Yumurtalı kahveyi içmek için illa Vietnam’a gitmeye gerek yok tabi. Sizler için yumurtalı kahve nasıl yapılır öğrendik. İşte tarif: Öncelikle filtre kahve bir köşede demlenmeye bırakılır. Sonra iki tane yumurtanın sarısı beyazından ayrılır. Sarısının içine iki tatlı kaşığı şeker ya da süt reçeli eklenir ve iyice çırpılır. Bunun için mikser kullanabilirsiniz. Yumurtaların sarı ve şekerle bir krema elde edildikten sonra kahveyi bardağa doldurun ve üzerine kremayı ekleyin. Afiyet, şifa olsun.

Baharatlı kahve – Fas

Bizdeki Türk kahvesine benzetilen bu kahvenin en önemli farkı baharatlı olması. Fas’ın mistik lezzetlerinden biri olan bu kahvenin içinde envai çeşit baharat bulunuyor. Tarçından karabibere, muskattan susama kadar aklınıza gelebilecek tüm baharatlar kahve çekirdekleri ile çekildikten sonra pişiyor ve ikram ediliyor. Baharatlı kahveyi damat olan Türk erkeklerinin yadırgamayacağını düşünüyoruz. Malumunuz kız isteme merasimlerindeki tuzlu, acılı kahveden konuya aşinalar.

Roma usulü limonlu kahve (Espresso Romano) - İtalya

Peynirli, yumurtalı ve baharatlı kahvelerden sonra limonlu espresso çok şaşırtmıyor. Hazırladığınız espresso’nun üzerine 1 dilim limon rendesi eklemeniz bu kahveyi hazırlamanız için yeterli. Bizdeki limonlu çay gibi.

Çaylı kahve (Coffee with Tea) – Hong Kong

Hong Konglular ‘Ne yardan ne serden vazgeçerim’ diye düşünmüş olmalılar ki çaylı kahveyi icat etsinler. Çay, süt ve kahve karışımından yapılan bu kahve Hong Kong’da oldukça popüler. Çin’de ve Hindistan’da da tüketilen çaylı kahvenin çok lezzetli olduğunu söyleyenler ise az değil. Paketlerde satılan bu kahve sütlü çay ile karıştırılarak yapılıyor. Hong Kong’a gidecek olursanız bizim yerimiz de bir fincan çaylı kahve için.

Portakallı kahve – Jamaika

Jamaika halkı, portakal ve tarçınla aroma verdikleri kahvelerini keyifle yudumluyormuş. Bir arada biz de de portakallı Türk kahvesi trend olmuştu. İçi oyulan portakal kabuğunun içinde Türk kahvesi pişiren vatandaşlarımız çektikleri fotoğrafları ise sosyal medya hesaplarından hunharca paylaşıyordu.

HABERNEDİYOR.COM / KÜBRA ÖZGÜ - ÖZEL HABER

Yorumlar (0)