Mehmetçiğin Çanakkale Savaşı’nda kullandığı 112 senelik serumlar bulundu

Tarihi Gelibolu Yarımadası’ndaki Namazgah Tabyası’nda devam eden restorasyon çalışmaları sırasında 112 senelik tıbbi serum ampulleri bulundu. Boyları 8’er santimetre olan 2 ampulün bizzat Mehmetçikler tarafından kullanılan malzemeler olduğu belirtildi.

YAŞAM 28.02.2022, 14:15 28.02.2022, 17:19
Mehmetçiğin Çanakkale Savaşı’nda kullandığı 112 senelik serumlar bulundu

Çanakkale’nin turistik ve tarihi bölgelerinden olan Gelibolu Yarımadası’nda bulunan Namazgah Tabyası’ndaki restorasyon çalışmaları devam ediyor. Eceabat’ın Kilitbahir köyündeki Namazgah surlarında uygulanan restorasyon çalışmaları sırasında yapılan kazılarda 112 senelik tıbbi serum ampulleri bulundu.



112 sene önce Mehmetçik tarafından kullanıldılar

Tam 112 senelik olduğu ortaya çıkan tıbbi serum ampullerinin 1910 senesinde üretildiği ve Çanakkale Savaşlarında kullanıldığı düşünülüyor. Günümüze kadar kırılmadan toprak altında kalabilen bu serumlar, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı’nda büyük heyecan yarattı.



Restorasyon çalışmaları büyük hassasiyetle sürüyor

Tarihi Gelibolu Yarımadası’ndaki restorasyon çalışmalarının büyük hassasiyetle sürdüğünü dile getiren Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, şunları aktarıyor: “Buradaki çalışmalarımız kuyumcu hassasiyetiyle sürdürülüyor. Tarihi Alan dediğimiz yarımadada çalışıyoruz. Gazi mekanlarımızı restore ediyoruz. Bu sırada yapılan kazılarda zaman zaman savaş dönemine ait malzemeler de ortaya çıkıyor. Bulduğumuz malzemelerin ve hatta en ufak ipucunun bile ne denli önemli olduğunu biliyoruz.”



“Namazgah Tabyası, savaş gazisidir mekanlarımızdan”

“Örneğin Namazgah Tabyası, savaş gazisi mekanlarımızdan yalnızca biri. Sur duvarları yıkılmaya yüz tuttuğu için burada restorasyon çalışması yürütüyoruz. Bölgede yaptığımız kazılarda tıbbi serum ampulü bulduk. Tahminimize göre askerler sırt çantalarında bunları taşıyordu. Hassasiyetimiz sonucunda bu serumları bulabildik. Bu içi dolu tüpün bir morfin olma ihtimali oldukça yüksek. Mehmetçiğin eline değmiş olan herhangi bir ürünün bu topraklarda ne değerde olduğunun farkındayız. İnşallah alandaki tüm eşyaları gün yüzüne çıkartacağız ve müzelerde vatandaşlarımıza sergileyeceğiz. Bu topraklardaki Çanakkale ruhunu, destanın ne zorlu şartlar altında yazıldığını vatandaşlara anlatmaya çalışıyoruz. Çanakkale'miz, ülkemizin kalbidir.”

Yorumlar (0)