Market poşeti almadan böyle alışveriş yapılır!

Uzak Doğu'nun en çok tercih edilen turizm merkezlerinden olan Tayland'da tek kullanımlık poşetler yasaklandı. Vatandaşlar alışveriş yaparken birbirinden parlak fikirler sergiledi.

YAŞAM 10.01.2020, 11:13 10.01.2020, 11:24
Market poşeti almadan böyle alışveriş yapılır!

Uzak Doğu'yu ziyaret etmek isteyen turistlerin ilk duraklarından olan Tayland'da plastik kullanımı yıllık 7,5 milyara ulaşınca bu gidişe bir dur denildi. Tek kullanımlık poşetler Tayland'da yasaklandı.

Bununla beraber Tayland, geçtiğimiz yıla dek dünyada en fazla plastik atığını denize boşaltan altıncı ülke konumundaydı.

Hatta ülkede bir geyiğin midesinde, erkek iç çamaşırı da dâhil 7 kilogram çöp bulunmuştu.

Böyle ciddi sorunlar yaşanınca yeni yılla beraber tek kullanımlık poşetlerim kullanımı tamamen yasaklandı.

Ülke basınında yer bulan haberlere göre, Tayland hükümeti, uzun zamandır hayata geçirmeyi planladığı tek kullanımlık poşet yasağını, 2020 itibariyle büyük çaplı alışveriş merkezleri ve mağazalarda uygulamaya koydu.

Tek kullanımlık poşet yasağını Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Varawut Silpa-Archa duyurdu. Bakan, Tayland'ın önceki yıla kadar dünyada denize en fazla plastik atık boşaltan altıncı ülke olduğunu ifade ederek, "Son 5 senedir sürdürülen kampanyalar ve Tayland halkının desteği sayesinde bu kategoride onuncu sıraya geriledik." sözlerini kullandı.

Plastik poşet kullanımının ülke çapında yaklaşık 2 milyona gerilediğini aktaran Varawut, 2021 yılında da yasağın tüm dükkân ve mağazalara yayılarak ülkedeki plastik poşet kullanımının tamamen biteceğini söyledi.

Poşet yasağının ardından vatandaşlar alışverişlerde kullanmak üzere birbirinden ilginç çözüm yollarına başvurdu.

Yorumlar (0)