Mardin sabununun ünü sınırları aştı! Prens Charles sipariş ediyor

Mardin’e bağlı olan Artuklu ilçesinde 4 nesildir sabunculuk işini idame eden esnaf, 15 sene öncesinde Mardin'e ziyarette bulunan Prens Charles’ın 15 gelişinden bu yana devamlı olarak 3 tip sabunu sipariş verdiğini ifade etti.

YAŞAM 13.05.2022, 16:19 15.05.2022, 09:22
Mardin sabununun ünü sınırları aştı! Prens Charles sipariş ediyor

Uzunca bir süredir sabunculukla uğraştığını Mehmet Dede Mardin’e ait sabunların isminin artık sınırları geçtiğini belirtti. Sabunları kullanan kişilerin devamlı olarak sipariş oluşturduğuna dikkat çeken Dede, bu işi 4 nesildir devam ettiğini belirtti.

Sabunların birden fazla çeşidinin olduğunu ifade eden Dede,” Ürünlerimiz tamamen kendi yapımımız. Bıttım, ardıç katranı ve zeytinyağlı sabunumuz 15 sene kadar öncesinde Mardin'e gezmeye gelen İngiltere Prensi Charles tarafından hala sipariş ediliyor. Bizde sabunları 3 ayda bir kez olmak üzere İngiltere elçiliğine gönderiyoruz. Bu şekilde Buckingham Sarayı’na kadar ulaştırılıyor” dedi.

“Unutulmaya yüz tutmuştu”

Sabunculuğun kendisine miras olarak kaldığını söyleyen Mehmet Dede, “Sadece bu mesleğin bayrağı düşmesin diye okul ve üniversiteye gitmedi. Oğlumu da sabunculuğa yönlendirdim. Şu anda 4’üncü nesil olarak oğlum devam ediyor. Bizler bu mesleği, 100 seneden fazla bir zamandır icraa ediyoruz. Sabun konusunda unutulmaya yüz tutmuş bu kültürü yeniden oluşturduk. Unutulmaya yüz tutmuş bu geleneksel kültürü çok eskiden aileler kendilerine ne kadar sabun lazımsa ona göre senelik olarak yapardı. Bizde bu duruma katkı sağlayarak yeni bir alan oluşturduk” şeklinde ifade etti.

“Üniversitelere konu oldu”

Şu anda her yerde sabun üretildiğine vurgu yapan Dede, “Siirt sabununun adı daha çok duyulsa da sabunun asıl yeri Mardin’dir. 120-140 çeşit sabun olduğu söyleniyor. Ancak bu çeşitlerin hiçbiri bizim kültürümüze ait değil. Buraya ait çeşitler içerisinde ardıç katranı, melengiç, bıttım ve badem bulunuyor. Bu sabunların şifa olma durumları da var. Bunun yanı sıra suya ve doğaya asla tehlike oluşturmaz. Küçük bebeklerinizi bu sabunlarla rahatça yıkayabilirsiniz. Hatta bu özellikleri sebebiyle üniversitelerde bile inceleme konusu yapıldı” sözlerine yer verdi.

“Avrupa’da haber yapıldı”

İngiltere Prensi Charles olmak üzere, birçok devlet insanı, profesör, sanatçı ve İsveç Dışişleri Bakanının bu sabunlardan sipariş verdiğini belirten Dede, “Üzerinden çok uzun seneler geçmesine nazaran biz bu sabunların birçoğunu Avrupa'ya gönderebilmek adına elçiliklere yolluyoruz. Oradan da sipariş verilen adreslere gidiyor. İngiltere Kraliyet Familyasının veliaht prensi olan Charles, 15 yıl önce Mardin’i ziyaret etmişti. Gezisi sırasında sabunlarımızdan gözlerini alamadı. O günden bu zamana gelene kadar elçilikten devamlı olarak sipariş geliyor. Bizde yolluyoruz tabii. Elçiliğe giden sabunlar daha sonra Buckingham Sarayı'na ulaşıyor. Geçtiğimiz günlerde Avrupa’da bir haber yapıldı. ‘Buckingham Sarayında Mardin sabunu esintileri’ şeklinde. O gazete yazısı da gelecek. O yazıyı da basın alanımıza ekleyeceğim” dedi.

“Birçok hastalığa şifa oluyor”

Prens Charles tarafından çoğunlukla bu bitki sabunlarının tercih edildiğine dikkat çeken Dede,” Prens tarafından en çok bıttım, ardıç katranı ve içerisinde birden fazla bitki bulunan zeytinyağlı defne sabunu isteniyor. Bizde 3 tipte sabun yolluyoruz. Mardin’e yaptığı gezi sonrasında, kesintisiz olarak 15 senedir her 2-3 ayda olmak üzere siparişler geliyor. Cilde ve saça şifası bulunuyor. Bir ardıç katranı sabunun ilaçla bile geçmeyen problemleri çözdüğü için bilim insanlarının oldukça ilgisini gördü. Bu sabunun patentini almamı istediler. Sadece sipariş değil 400’ü geçkin eczaneye de gönderiyoruz. Sabunun ağır bir kokusu var fakat bu miras ilaçla bile geçmeyen sedefleri, egzamaları, lekeleri iyileştirecek özellikte. Buckingham Sarayında bile Mardin sabunu kokuyor” diyerek sözlerine son verdi.

Yorumlar (0)