Mardin'de tarihi dokuyu bozan 5 katlı bina yıkılıyor

Mardin'de mimari yapının ortaya çıkartılması için yapılan çalışmalar dahilinde 5 katlı betonarme bir binanın yıkımı için çalışmalara başlandı.

YAŞAM 10.03.2023, 11:42 11.03.2023, 09:08
Mardin'de tarihi dokuyu bozan 5 katlı bina yıkılıyor

Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından alınmış olan karar neticesinde şehrin kültürel ve tarihi dokusunu bozan, sit alanının içerisinde ilk etapta belirlenmiş olan 240 betonarme binanın yıkımı için çalışmalar devam ediyor.

Büyükşehir Belediye Başkan Vekili ve Vali Mahmut Demirtaş, Yenikapı Mahallesi'nde yer alan 5 katlı binada yıkım çalışmalarını başlattı.

İlk etapta 240 betonarmenin 180 tanesi yıkıldı

Güvenlik önlemleri sonrasında ekiplerin yıkım çalışmasını takip eden Demirtaş, sit alanında yıkılması planlanmış olan diğer betonarme yapılarını da inceledi ve yetkililerden bilgi aldı.

İncelemeler sonrasında gazetecilere açıklamalar yapan Demirtaş, şimdiye dek ilk etapta tespit edilen 240 betonarme binadan 180 tanesini yıktıklarını kaydetti.

Tarihi şehrin betonarme binalarından arındırılması ile gerçek değerinin ortaya çıkacağını ifade eden Demirtaş, şu ifadeleri kullandı:

"Yaklaşık olarak 5 bin 500 metrekarelik kapalı alanı olan 20 dairelik bir bina. Yıkmayı sürdüreceğiz. Sit alanının içerisinde olan tüm betonarme binaları yıkmayı planlıyoruz. Buranın bir cazibe merkez ive bir turizm merkez olduğunu herkes yakın zamanda daha güzel şekilde görecek.

"Bine yakın bina bulunuyor, tamamını yıkmayı hedefliyoruz"

Sit alanında yıkılması gereken yaklaşık bin bina olduğunu söyleyen Demirtaş yıkım kararı için çalışmaların yapıldığını ifade etti.

Geçmişteki tarihe uygun bir Mardin'i ortaya çıkartacaklarını söyleyen Demirtaş, "Eğer geçmişteki fotoğraflara bakarsanız şimdiki Mardin ile 2 yıl önceki Mardin arasında büyük bir fark olduğunu görebilmeniz mümkün. Çünkü yaklaşık 180 bina yıkıldı. Bine yakın bina var, bunların bütününü yıkmayı hedefliyoruz." dedi.

Çalışmalarında Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın önemli desteklerinin olduğunu söyleyen Demirtaş, son 2 senede yıkımı gerçekleştirilen binalara dair 18 milyon TL bakanlık olmak üzere 29 milyon TL'yi aşkın ödeme gerçekleştirildiğini sözlerine ekledi.

Yorumlar (0)