Manisa'da korkutan deprem: Birçok ilde hissedildi!

Manisa'da 4.8 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem, İstanbul, İzmir, Bursa gibi çok sayıda ilde hissedildi. 

YAŞAM 28.01.2020, 14:32 28.01.2020, 16:20

Manisa'da saat 14.26'da 4.8 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, depremin merkez üssünü Kırkağaç olarak açıkladı.

Yerin 6.99 kilometre derinliğinde gerçekleşen deprem, İstanbul, İzmir, Bursa gibi çok sayıda ilde hissedildi. 

Kandilli 5.1 olarak açıkladı

Kandilli Rasathanesi ise depremin büyüklüğünü 5.1 olarak duyurdu. 

Kandilli Rasathanesi'ne göre deprem, yerin 9.1 kilometre derinliğinde gerçekleşti. 

Manisa Valisi: Herhangi bir olumsuzluk yok

Manisa Valisi Ahmet Deniz, depreme ilişkin açıklamada bulundu.

Herhangi bir olumsuzluğun mevcut olmadığını aktaran Deniz, depremin ardından bölgeyle temasa geçtiklerini belirtti.

Başta Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) olmak üzere ekiplerin sahadan ilk bilgileri aldığını kaydeden Deniz, "Muhtar arkadaşlarla da görüşüyoruz. Arkadaşlarımız da Kırkağaç merkez ve mahallerini kontrol edecekler." dedi.

Uzmanlar ne diyor?

Manisa'da meydana gelen depreme ilişkin uzmanlardan da ilk değerlendirmeler geldi.

"Yapı stoklarının durumundan ötürü bir hasar oluşabilir"

Cumhuriyet Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Süleyman Pampal, depremin Gediz Grabeni'ne bağlı fayların üzerinde meydana gelmiş olabileceğini kaydederek, "4-5-6 büyüklüğüne kadar deprem üretebilir bir fay sistemi. Çok büyük bir etkisini olacağını zannetmiyorum ancak yapı stoklarının durumundan ötürü bir hasar oluşabilir. Bu bölgeler buranın olağan depremleri demek zorundayız. Buna yapacak bir şey yok. Batı Anadolu'nun graben fay hatlarının ne kadar çok olduğunu görüyoruz, biliyoruz. Yani tekrarlamak gerekirse bu civardaki faylar 6.5'tan büyük depremler yaratacak boyut taşımıyor ama bazı hasarlara neden olabilirler." ifadelerini kullandı. 

"Fay zonu üzerindeki hareket kuzeye taşınmaya başladı, durum kritik"

Deprem uzmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, depremin gerçekleştiği yerin kritik olduğuna dikkat çekerek, "Geçen hafta kırılan bölgede deprem aktivitesi olmuştu, bu durumda o bölge rahatlamıştı. Fay zonu üzerindeki hareket giderek kuzeye taşınmaya başladı, o yüzden durum biraz kritik. Şöyle bir kaygı duyuyorum: Acaba bu aktivite kuzeye doğru kaymaya mı başladı? Bu, Batı Anadolu’daki deprem oluşturan faylardan farklı. Güney kısmındaki aktivite kendi içinde çok tutarlıydı, en büyüğü 5.4 idi. Buradaki enerji biraz boşalmış gibi görünüyordu. Bugünkü deprem biraz kuzeyde olduğu için acaba kuzeye doğru mu kayıyor diye düşünüyorum ama tabii bunu araştırmak gerekiyor. Bundan sonra artçı gibi olanlar kuzeye doğru taşınmaya başlarsa bugün içerisinde anlayacağız ki güneydeki hareketler kuzeye doğru taşınıyor. Aslında bu olumlu bir durum, enerjisini boşalttığı anlamına gelir, depremler hissedilir ama enerji boşalır." açıklamasını yaptı. 

"Hasarlı binalardan uzak durmanın faydası var"

Cumhuriyet Üniversitesi'nden Prof. Dr. Orhan Tatar ise söz konusu depremin bundan 4-5 gün önce meydana gelen depremin devamı olabileceğini belirterek, "4.8 olarak değerlendirilirse açıkçası daha önce olan 5.4 depreminin artçısı gibi düşünülebilir." dedi. 

Son birkaç aydır çok ciddi bir deprem fırtınası olduğunu kaydeden Tatar, "Bu depremle birlikte şunu söylemek mümkün bu büyüklükte depremler yine meydana gelebilir, özellikle meydana gelen 5.4 büyüklüğündeki deprem sonrasında meydana gelen hasarlı binalardan uzak durmanın faydası var. Bu tarz depremler bir süre devam eder, Ege Bölgesi için bir başka noktada oluşabilir. Elazığ’da meydana gelen depremin fayının karakteriyle Ege’deki deprem faylarının karakteri farklı. Soma/Kırkağaç fayı uzunluğu çok fazla değil, üretebileceği depremler de bundan birazcık daha fazla olabilir." diye konuştu.

Yorumlar (0)