Mahkeme "Zibidi" kelimesini hakaret kabul etti, Yargıtay reddetti

Mahkemenin hakaret olarak kabul ettiği ‘zibidi’ kelimesini Yargıtay, Türk Dil Kurumu’nda 'gülünç derecede dar ve kısa giyinmiş olan' manasına gelmesi sebebiyle suç olarak sayılmamasına karar verdi.

YAŞAM 17.04.2021, 12:38 18.04.2021, 10:27
Mahkeme "Zibidi" kelimesini hakaret kabul etti, Yargıtay reddetti

Sosyal medya platformu Facebook üzerinden eleştiride bulunduğu bir kişiye, ‘zibidi’ ifadesini kullanan genç, mahkeme tebligatının gelmesi üzerine bir şok yaşadı.

‘Zibidi’ ifadesi yüzünden dava açıldı

Sosyal medya üzerinden tartıştığı ve ‘zibidi’ ifadesini kullandığı kişi tarafından mahkemeye verilen genç, hakaret suçu sebebiyle hakim karşısına çıktı. Sanığın mahkemede, hakaret suçu nedeniyle mahkum edildiği açıklandı.

Mahkeme kararının ardından sanık avukatı, temyize başvurdu. Yargıtay 18. Ceza Dairesi bu müracaatı değerlendirirken emsal bir karara imza attı. Avrupa ülkelerinden davaları örnek gösteren Yüksek Mahkeme, ‘zibidi’ ifadesini hakaret olarak kabul etmedi.

Sanık avukatının temyiz müracaatını değerlendiren Yargıtay 18. Ceza Dairesi ise emsal nitelikte bir karara imza attı. Yüksek mahkeme; Avrupa ülkelerindeki benzer davaları örnek gösterdi.

Sanığın, sosyal medyada kullandığı sözlerin rahatsız edici bir boyutta olduğunu kabul eden Yüksek Mahkeme, kararında şu açıklamaya yer verdi:

“Sanığın facebook adlı sitedeki yorumların bütünü incelendiğinde, doğrudan hakaret etme kastıyla hareket etmediği ve eleştirme amacıyla hareket güttüğü ortadadır. Yorumlardaki ‘zibidi’ ifadesinin, TDK’da, ‘gülünç olacak derecede kısa ve dar giyinmiş olan’ olarak tanımlandığı göz önünde bulundurulduğunda, bu ifadenin hakaret içermediği, yorumlardaki diğer sözlerin ise muhatap kişinin şeref, onur ve saygınlığını rencide edici olmayıp kaba, nezaket dışı ve rahatsız edici hitap tarzı olduğu, bu sebeple hakaret suçunun unsurları itibariyle oluşmadığı gözetilmeden, söz konusu sanığa mahkumiyet kararı verilmesi kanuna aykırıdır. Dolayısıyla sanık avukatının temyiz başvuru sebepleri yerinde görülmesiyle Asliye Ceza Mahkemesi kararının bozulmasına oybirliğiyle hükmedilmiştir.”

Yorumlar (0)