Macaristan- Türkiye ilişkilerine dair ilginç bilgiler

Son günlerde adı sıkça anılan Macaristan ile olan ilişkilerimize dair ilginç bilgiler.

YAŞAM 11.10.2019, 10:05 11.10.2019, 10:53
Macaristan- Türkiye ilişkilerine dair ilginç bilgiler

1.Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile oldukça yakın ilişkilere sahip bir lider.

Orban, sık sık Türkiye ile Macaristan arasındaki tarihi bağlara atıfta bulunuyor. Örneğin kendisi The Atlantic’e verdiği röportajda Türkler hakkından şöyle diyor: “ Akademisyenler birçok ilerleme kat etti. Özellikle Fin-Ugor dil ailesi üzerine çalışan dilbilimciler Türkçe ve Macarca’nın ilişkisine dair çalışmaları. Demek istediğim iki ulus arasında ortak bir geçmiş var, ayrıca Türklerle biz kuzeniz.”

2.Kanuni Sultan Süleyman’ın iç organları Macaristan’ın Zigetvar şehrinde gömülüdür.

6-7 Eylül 1566 yılında Zigetvar Seferi esnasında ölen Kanuni’nin ölümü gizlenmiş, Zigetvar’ın alınması üzerine Sultan’ın iç organları buraya defnedilmiştir.

3.Macarlar, Ruslarla beraber dünyada Türk tarihine yönelik en üretken uluslardandır.

Örneğin ünlü Türkolog Prof. Dr. Pál Fodor, Türk-Macar tarihine yönelik şu ifadeleri kullanmıştır: “Fodor, Bizans imparatorunun, Macarlara, "Türk" diye seslendiğini vurgulayarak, "Macarların göç ettikleri döneme baktığımız zaman Türklerle aynı dine ve adetlere sahip olduğumuzu görüyoruz. Türk ve Macar diline baktığımız zaman da bir çok ortak kelimenin varlığı dikkat çekiyor. Örneğin: Sakal, balta, arpa, tepsi, elma... Ayrıca Türklerin İslamiyeti, Macarların da Hristiyanlığı kabul etmeden önce ortak isimler kullandıklarını biliyoruz".

4.Türk Kurultayı

Her yıl Macar- Turan Vakfı tarafından, Hun-Türk kökenli milletlerin dayanışmasını artırmak amacıyla “Kurultay” adı verilen etkinlikler düzenlenmektedir. Etkinliğe 27 ülkeden katılım olmaktadır.

5.Gül Baba Türbesi

Gül Baba, 1526 yılında Kanuni’nin davetiyle Budin seferine katılmış, yeniçerilerce çok saygı duyulan bir Osmanlı dervişidir. Budin’in alınmasından sonra Gül Baba geri dönmez ve yaklaşık 10 yıl orada yaşar. Evliya Çelebi, Gül Baba’nın cenazesine Kanuni başta olmak üzere 200.000 kişinin katıldığını söylemiştir. Yaşadığı dönemde Macarlar tarafından da çok sevilen Gül Baba’nın adına birçok şiir, tiyatro ve opera yazılmış, böylece Macar edebiyatında kendisine yer bulmuştur.

Gül Baba'nın ölümüne dair tablo.

Yorumlar (0)