Linke tıklayanların başı dertte! Dolandırıcılardan yeni taktik

Sosyal medya hesapları üzerinden kullanıcılara çeşitler mesajlar yollayan dolandırıcılar, yeni bir oyun ile gündeme geldi. Vatandaşlara uyarıda bulunan Tüketici Hak Arama Derneği Genel Başkanı ve Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Nihat Altay başından geçen durumu anlattı.

YAŞAM 03.10.2022, 11:26 04.10.2022, 09:14
Linke tıklayanların başı dertte! Dolandırıcılardan yeni taktik

Sosyal medya hesabına yollanan bir mesajla dolandırılmaya çalışıldığını ifade eden Altay, "Yollanan mesaj aslında çok profesyoneldi. Öyle bir şekilde tasarlanmıştı ki gördüğüm an tedirginlik hissine kapıldım. Fakat herhangi bir şekilde linke tıklamadım ve mesajı atanlarla iletişimi sürdürerek dolandırıcılık çalışması olduğuna dair net bir kanıya ulaştım." dedi.

“Devamlı mesaj gönderiyorlar”

Açıklamalarına devam eden Altay şunları dile getirdi, “‘Kullanıcı olarak hesabınız telif hakkı kurallarına aykırı gözükmektedir. 1 saat içerisinde kalıcı şekilde silinecektir. Eğer bir hata yapıldığını düşünüyorsanız, size yollanan linke tıklayarak formu doldurun ve geri bildirim yapın’ şeklinde kişilere mesaj yolluyorlar. Sosyal medya üzerinden topluluk kurallarını birebir olarak kopyalayan dolandırıcılar, size attıkları ilk mesaja geri dönüş sağlanmadığı zaman, '12 saat içerisinde hesabınız kalıcı bir şekilde silinecektir. Bir hata olduğunu düşünüyorsanız, aşağıdaki formu eksiksiz bir şekilde doldurun ve geri bildirimde sağlayın. Tarafımıza geri dönüş yapmadığınız zaman hesabınız tarafımızca durdurulmaya sokulacaktır, bilginize.’ şeklinde devamlı mesaj yolluyorlar. Ardından korku ve baskıyı çoğaltarak ardı ardına mesajları gönderiyorlar.”

Tedirginlik veriyorlar, bilgileri alıyorlar

İnsanların bu tarz mesajları dikkate almaması gerektiğini ifade eden Altay, “Dolandırıcılarda artık teknolojinin gelişmesi ile beraber ellerinde olan bütün imkanları kullanıyor. Bu şekilde vatandaşları tuzaklarına düşürmek için her türlü yola giriyorlar. Bana söz konusu mesajlar geldiği zaman ilk olarak tedirginlik hissettim. Fakat yaptığım paylaşımların herhangi bir topluluk kurallarına karşı olmadığı ve şikayet konusu olacak bir davranış sergilemediğimden ötürü dolandırıcılık çalışması olduğunu çok geç olmadan fark ettim. Bu sebeple sizlere yollanan dolandırıcılık mesajları karşısında kullanıcılar panik yapmamalı ve atılan mesajları dikkate almamalıdır. Sosyal medya platformlarının kendi içeriğinde bulunan yardım merkezlerinden husus ile ilgili geri dönüş sağlanmalıdır.” dedi.

Linke tıklayanları büyük tehlikeler bekliyor

Dolandırıcıların yolladığı linke tıklandığında birçok sorunla karşılaşıldığını aktaran Altay, “Dolandırıcının yolladığı linke tıklama hatasına düşüldüğünde hesap bilgileri farklı kişilerce ele geçirilmektedir. Fotoğraflarınız ve bilgilerinizle üzerine firmalara kurulabilir. Bilgisayar veya telefonunuza ulaşarak internet bankacılığı hesaplarınıza çok rahat bir şekilde girilir ve kişilerin hesapları boşaltılabilir. Kişinin haberi bile olmadan kredi çekilebilir, kredi kartından harcama yapılabilir. İnternet bankacılığı olmayan kişilerin bütün bilgileri suç örgütlerine verilebilir.

Dolandırıcıların bu oyununa düşen kullanıcıların kaptırdığı paraları geri alması hayli zor. Bu tarz olaylar adli olarak geçtiği için Tüketici Hakem Heyetlerinin bizlere vereceği bir karşılık olmuyor, yalnızca savcılığa suç duyurusu sağlanabilir. Sosyal medya üzerinden dolandırıcılık yapan kişi ile aramda oluşan konuşmaları kaydettim ve ekran görüntülerini aldım. Olay ile ilgili Cumhuriyet Savcılığı'na giderek suç duyurusu yapacağım.” diyerek sözlerine son verdi.

Yorumlar (0)