Latinler çocuklarına neden Türkçe isimler veriyor?

Türkiye, Amerika'nın ardından Latin Amerika ülkelerine en çok dizi ihraç eden ikinci ülke konumunda bulunuyor. Türk dizileri seven Latinler, çocuklarına Türk isimleri koymaya başladı.

YAŞAM 14.11.2019, 16:26
Latinler çocuklarına neden Türkçe isimler veriyor?

Televizyon ve Sinema Filmi Yapımcıları Meslek Birliği (TESİYAP) Genel Sekreteri Burhan Gün, Anadolu Ajansı (AA) muhabirine açıklamada bulundu. Yaptığı açıklamada, son 10 senede Balkanlar'dan Orta Asya'ya, Batı Avrupa'dan Orta Doğu'ya ve Latin Amerika'ya kadar dünyanın birçok farklı bölgesinde Türk dizilerinin daha fazla izlenmesi, Türkiye'nin turizmine ve dış ticaretine ve ayrıca kültürel gücüne de katkı sağladığını ifade etti. 

Ayrıca Burhan Gün, Türk dizilerinin 150'den fazla ülkede yayınlandığını, en önemli saatlerde izlendiğini ve izlenme oranlarının çok iyi olduğunu da belirtti. Türk dizilerinin bu durumu nedeniyle 2010'dan beri Türk dizilerinin yayınlandığı ülkelerden Türkiye'ye yüzde 300'e yakın turizm artışı olduğunu da belirten Burhan Gün, 2015 ile 2020 arasında ise bunun katlanarak devam ettiğini söyledi. 

Yabancılar, ayrıca dizilerin çekildiği mekanları, kentleri görmek ve oyuncularla birlikte olmak istiyorlar. 

Türkçe öğrenmek için kursa başlıyorlar

Türk dizilerinin yayınlandığı ülkelerde Türkiye'ye kültürel olarak sempati duymaya başlayan yabancılar, Türkçe öğrenmek için kurslara yazılıyor. Bunun yanında, yabancılar çocuklarına Türk ismi koyuyor ve özellikle latinler, Türk konsolosluklarına gidip "Onur ismi kız çocuklarına verilebilir mi" şeklinde sorular soruyor.

Bu yumuşak gücü Türkiye daha iyi kullanabilir

Burhan Gün, Türkiye'nin imajının dizilerle birlikte dünyada giderek değiştiğinin altını çizdi ve Türkiye'nin modern, zenginlikler ve özgürlükler ülkesi olarak algılandığını belirtti. Yerli izleyicilerin, zenginliğin ve refah içindeki hayatları anlatan dizileri görmek istediğini de ifade eden Gün, yoksul hayatların anlatıldığı dizilerin ihracatının daha az olduğunu söyledi.

Son olarak Gün, Türkiye'nin dizi ihraç ederken "yumuşak gücü"nü tam olarak kullanamadığını belirterek Türkiye'nin dizi sektöründeki ihracatta çok büyük bir gücü olduğunu ve yumuşak gücünü daha iyi kullanabileceğini aktardı. Ve yumuşak güç kullanılacaksa geniş bir planlamanın gerektiğini ifade etti.

Yorumlar (0)