La Nina kışı nedir, neden olur? La Nina kışı ne zaman?

La Nina kışı nedir? La Nina hava olayı nedir? La Nina neden olur? La Nina kışı ne zaman? La Nina kışı Türkiye üzerinde etkili olacak mı? Kış ayları yaklaşırken bu soruların yanıtları daha çok merak edilmeye başlandı. Küresel ölçekte yaşanan enerji krizi ile La Nina kışının aynı döneme denk gelmesi ihtimali, uzmanları düşündürüyor. İşte La Nina kışı ile ilgili merak edilenler...

YAŞAM 22.11.2022, 13:01 23.11.2022, 18:01 Hakan Öksüz
La Nina kışı nedir, neden olur? La Nina kışı ne zaman?

Kış ayları yaklaşırken hava sıcaklığının ne yönde değişeceği merak ediliyor. Uzmanların tahminlerine göre bu yıl La Nina kışı etkili olabilir. Atmosferik bir fenomen olan La Nina olayının etkisiyle yaşanan bu durum, küresel ölçekte kış aylarındaki hava durumunu etkiliyor. La Nina kışı nedir? sorusu, her geçen gün daha çok merak ediliyor. La Nina hava olayı ile ilgili temel bilgileri derledik.

La Nina kışı nedir?

La Nina kışı nedir? sorusunun yanıtı merak ediliyor. La Nina, Pasifik Okyanusu üzerinde etkisini gösteren hava akımıdır. Sonbahar aylarında kuvvetlenen bu hava akımı, ilkbaharda zayıflayarak etkisini kaybediyor. Bu hava akımı, Türkiye'ye direkt bir etkisi olmasa da basınç sistemlerini etkileyerek dolaylı yoldan da olsa kış aylarının soğuk geçmesine yol açmaktadır. Bu hava akımının etkinliğini artırdığı yıllarda kutup bölgelerindeki buz kütlesi artmakta, kış ayları soğuk geçmektedir.

La Nina hava olayı nedir?

Peki La Nina hava olayı nedir? Pasifik Okyanusu'nda deniz suyu yüzey sıcaklığının düşmesi, La Nina hava olayına sebep olan etmenlerden biridir. Söz konusu durum, meteorolojik olayların gelişiminde değişimlere neden olmaktadır. La Nina hava olayı ile birlikte sıcak sular, Asya kıtasına kaymaktadır. Bu nedenle La Nina kışlarının yaşandığı dönemlerde genellikle Asya'nın doğu kıyılarında hava ısınmaktadır. Kuzey Amerika'nın batı kıyılarında ise hava soğumaktadır.

La Nina neden olur?

Kış aylarında hava sıcaklığının nasıl olacağına ilişkin tahminler paylaşılırken La Nina kışı tabiri her geçen gün daha fazla gündeme geliyor. La Nina neden olur? sorusunun yanıtı merak ediliyor. Okyanusların yüzeyindeki sıcak sular, alize rüzgarlarının etkisiyle kıtaların açıklarına doğru gitmektedir. Bu da derinlerde bulunan soğuk su kütlesinin yüzeye çıkmasına ve karaları soğutmasına yol açmaktadır. Bu durum, kış aylarının soğuk ve yağışlı geçmesine neden olmaktadır. La Nina kışı, bu şekilde ortaya çıkmaktadır.

La Nina kışı ne zaman?

La Nina kışı ne zaman? sorusunun yanıtı merak ediliyor. Uzmanlara göre bu yıl La Nina kışı 2023'ün ilk haftalarında etkisini gösterecek. Ocak ayının soğuk geçeceği tahmin ediliyor. Türkiye'de ise La Nina etkisinin şubat ayında kırılacağı ve havanın daha ılık hale geleceği düşünülüyor. La Nina kışının bu yıl etkinliğini göstermesi bekleniyor. Özellikle Kuzey Amerika'nın, La Nina'nın etkisiyle ciddi bir miktarda kar yağışı alacağı ve havanın çok fazla soğuyacağı tahmin ediliyor.

Yorumlar (0)