Kuyucuk Gölü, tamamen kurudu: Gölün ortasına oturup türkü söyledi

Kuraklıktan etkilenen göllerden biri olan Kuyucuk Gölü, bu sene de kurumaya başladı. Ramsar Sözleşmesi çerçevesinde koruma altında bulunan gölün kuruması ile birlikte bölgeyi ziyaret eden vatandaşlar, büyük hayal kırıklığına uğradı. 

YAŞAM 25.07.2021, 15:29 26.07.2021, 09:05
Kuyucuk Gölü, tamamen kurudu: Gölün ortasına oturup türkü söyledi

Doğu ve Güneydoğu Anadolu'nun ilk, Türkiye'nin 13'üncü Ramsar Alanı olarak bilinen ve Ramsar Sözleşmesi çerçevesinde koruma altına alınan Kuyucuk Gölü, kuraklıktan ciddi anlamda etkilendi.

2019 yılında can suyu verilmişti

245 hektarlık göl ile 416 hektarlık Ramsar alanına sahip olan ve deniz seviyesinden 1627 metre yükseklikte yer alan göl, bu sene de kurudu. Göç eden pek çok kuş türüne ev sahipliğiyla tanınan göle, 2019 yılında Kars Valiliği koordinesindeki proje çerçevesinde sondaj faaliyetleriyle can suyu aktarılmıştı.

İlkbahar’da su seviyesinin yükselmesi ile göl, on binlerce göçmen kuşu ağırlamıştı.

Ancak hava sıcaklığının mevsim normallerinin üstünde seyretmesi ile birlikte etkisini hissettiren kuraklık, Kuyucuk Gölü’nün ikinci defa kurumasına sebep oldu.

Gölün ortasında ‘bağlama’

Kuyucuk Gölü’nü ziyaret için gelen vatandaşlar, gölün kuruduğunu gördükten sonra büyük hayal kırıklığına uğradı.

Kuyucuk köyü sakinlerinden Taner Göktaş, kuruyan gölün ortasında bağlama çaldı. Kendisinin yazıp bestelediği ‘Kurudu çöl oldu Kuyucuk Gölü’ türküsünü seslendirdi. Daha önce bu gölün kurduuğunu hatırlatan Taner Göktaş, şunları söyledi:

"Gölü bu şekilde kupkuru görünce gerçekten ciğerim yandı. Var ile yok olmayı ben burada gördüm. Dün vardı, burada hatıralarımız vardı ancak bugün yok. Su yerine simsiyah bir toprak var. Bu gölde hatıramız çoktu. Kış aylarında 40-50 santim kar olurdu ve burası buzla kaplanırdı. Kızaklarla kayardık buzun üzerinde, topaç oynardık, atlarımızı yıkar burada yüzerdik. Şu an gölün ortasındayım, maalesef suda değil, kara toprağın üzerindeyim. Bana çok acı verdi bu, bizim için çok önemli bir kayıptır."

“Fotoğraflarını görmüştüm, çok güzeldi”

Almanya'dan Kars'a, memleketini ziyaret için gelen Melisa Taşkapu, bölgeyi ilk defa ziyaret ettiğini kaydederek, "Herkes gölden çok bahsetmişti, ben de görmek istiyordum fakat kısmet değilmiş. Her taraf kupkuru, seneye görürüm inşallah. Akrabalar hep bahsediyordu. Babam burada doğdu ve büyüdü fakat bir şey göremedim. Fotoğraflardan sadece görmüştüm ve çok güzeldi. Şu an yürüyerek gölün ortasına geldik.” açıklamasını yaptı.

Köye en son 2016’da geldiğini ifade eden Bülent Taşkapu, o dönem göldeki su seviyesinin iyi seviyede olduğunu dile getirdi.

Bu seneki manzara karşısında büyük bir şok yaşadığını aktaran Taşkapu, "Ne yazık ki gölün güzelliklerini hiç göremedik. İklim değişikliği gölümüzü de etkiledi, çok hüzünlüyüm." açıklamasını yaptı.

Yorumlar (0)