Kuşluk namazı nedir? Kuşluk namazının vakti nedir? Kuşluk namazı kaç rekattır?

Peygamberimiz’in (s.a.v.) nafile namazlara çokça önem verdiğini hepimiz biliriz. Kuşluk namazı da önem verdiği nafile namazlardan biridir. Peki, kuşluk namazı nedir? Kuşluk namazının vakti nedir? Kuşluk namazının hükmü nedir? Kuşluk namazı kaç rekattır? Kuşluk namazı ile ilgili hadisler nelerdir?

YAŞAM 23.12.2020, 11:27 25.12.2020, 11:41 Hanife
Kuşluk namazı nedir? Kuşluk namazının vakti nedir? Kuşluk namazı kaç rekattır?

Peygamberimiz’in (s.a.v.) nafile namazlara çokça önem verdiğini hepimiz biliriz. Kuşluk namazı da önem verdiği nafile namazlardan biridir. Kuşluk namazının diğer adları ise duha namazı veya işrak namazıdır. Arapça’da kelime olarak “Salatu’d Duha” olarak geçer. Kur’an’da altı yerde “duha” kelimesi geçer; Araf Suresi 98’de, Taha Suresi 59’da, Naziat Suresi 29’da, Şems Suresi 1’de ve Duha Suresinin 1. Ayetinde olmak üzere altı farklı yerdedir.  Bunların dışında Sad Suresi 18.ayette salatu’d duha olarak geçen ayette kelime itibarıyla “işrak” kelimesi vardır ve bazı alimler bunu kullanmışlardır.  Efendimiz‘in (s.a.v.) kendisi bu namazı bizzat kılmış ve sahabeye de kılmasını öğütlemiştir. Efendimiz (s.a.v) bu namazı seferde ve hazar dışında her zaman kılmaya özen göstermiştir (Dârimî, “Salât” 151; Ahmed, 41, 102.) 

Kuşluk namazının vakti ne zamandır?

Güneşin doğuşu itibarıyla yaklaşık 45 dakika kadar yükselmesi ve etrafı ısıtıp aydınlatmaya başlamasıyla bu namazın vakti başlar ve zeval vakti dediğimiz öğlenin vakti gelinceye kadar olan süredir. 

Kuşluk namazının hükmü nedir?

Kuşluk namazı sünnetle sabit olup, nafile ibadetlerdendir.

Kuşluk namazı kaç rekattır?

Kuşluk namazını Efendimiz (s.a.v) genelde iki, dört, altı, sekiz ve on rekatlarda kılmıştır. Namazları kaçar rekat kıldığı ve neye göre arttırdığını genelde Hz. Aişe’nin (r.anha) rivayetlerinden öğrenmekteyiz. Muaze’nin Hz. Aişe’den rivayet ettiği bir hadiste Efendimizin kuşluk namazını dört rekat kıldığı bildirilmiştir. (Ahmed, 40, 512; 72, 131.) Bir başka rivayet de “Yalnız dört rekat kılarken gördüm.” şeklindedir. (Ahmed, 41, 265.) 

Muaze el Adeviye rivayetinde ise Hz.Aişe’ye Efendimizin kuşluk namazı kılıp kılmadığı sorulmuş ve o da “Evet dört rekat kılardı ve Allah’ın dilediği şekilde fazlalaştırırdı” diye cevap vermiştir. (İbn Mâce, “İkâmetü`s-salât ve`s-sünnetu fîhâ” 187.)

Aleyna Nur AYAN / habernediyor.com

Yorumlar (0)