Kuş cenneti, yok olma tehdidiyle karşı karşıya!

Van Gölü'nün yakınında bulunan Erçek Gölü, yaklaşık 230 kuş türüne ev sahipliği yapıyor. Son yıllarda bölgedeki buharlaşmanın artması ve yağışların azalması, canlı çeşitliliğini tehdit ediyor. Su kaybının sürmesi halinde bölgedeki kuş çeşitliliğinin azalacağını belirten Prof. Dr. Faruk Alaeddinoğlu, ortaya çıkan tehlikeler hakkında bilgiler verdi.

YAŞAM 02.10.2022, 12:10 03.10.2022, 08:21 Hakan Öksüz
Kuş cenneti, yok olma tehdidiyle karşı karşıya!

Tarihi eserleri ve doğa harikalarını görmek için Van'a giden kişiler, "kuş cenneti" denilen Erçek Gölü'nü ziyaret etmeyi de ihmal etmiyor. Van Gölü'nün yaklaşık 30 kilometre doğusunda kalan bu göl, kuş çeşitliliği bakımından Doğu Anadolu'nun en zengin bölgesi olarak kabul ediliyor.

Erçek Gölü havzasında yaklaşık 230 kuş türü yaşıyor

Doğal güzelliğiyle ziyaretçileri hayran bırakan Erçek Gölü, son yıllarda küresel ısınmanın etkileriyle boğuşuyor. İklim değişikliği nedeniyle Erçek Gölü'nün su oranının azalması, bölgedeki canlı çeşitliliğini tehdit ediyor. Yağışların azaldığı bölgede son yıllarda sıcaklıklarda ciddi bir artış görüldü. Yaklaşık 230 kuş türüne ev sahipliği yapan Erçek Gölü'nde artan kuraklık tehlikesi, havzada yaşayan canlıları tehdit ediyor.

Van Gölü kapalı havzasında çok sayıda gölün bulunduğunu kaydeden Prof. Dr. Faruk Alaeddinoğlu, "Erçek Gölü, hem su tutma kapasitesi hem de canlı çeşitliliği bakımından özel bir yere sahip. Bununla birlikte iklim değişikliğinin olumsuz yönlerinden en fazla etkilenen göller arasında da yer alıyor." dedi.

"Su çekilmeleri sürecek gibi görünüyor"

İklim değişikliğiyle birlikte kuraklık tehlikesinin de ortaya çıktığını aktaran Van YYÜ Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi olan Alaeddinoğlu, "Van Gölü Havzası, son yıllardaki kuraklığın trajik sonuçlarından etkileniyor. Bölgede bulunan birçok gölün kuruduğunu görüyoruz. Buharlaşmanın artması ve yağışların azalması, buradaki gölleri için oldukça ciddi bir tehdit. Göl maalesef yüzey ve yer altı sularından yeterince beslenemiyor. Karşılaştığımız tablo ve gelecek yıllara ilişkin tahminler, buradaki su çekilmelerinin süreceğini gösteriyor." ifadelerini kullandı.

"Kuş çeşitliliği azalabilir"

Erçek Gölü'nün küçlmesi nedeniyle bölgedeki kuş çeşitliliğinin de azalacağını belirten Alaeddinoğlu, "Su kaybından dolayı kuş popülasyonu ciddi şekilde etkilenecektir. Buharlaşma ve yağış azlığı nedeniyle akarsuların su taşıma kapasitesi düşüyor. Bu durumun devam etmesiyle birlikte bölgede yaşayan kuşlar, başka yerlere göç etmek zorunda kalacak." diye konuştu.

Yorumlar (0)