"Kur’an Okuyan Kız" tablosunu onlar aldı!

Ünlü ressam Osman Hamdi Bey’in "Kur’an Okuyan Kız" tablosu rekor fiyata satıldı. Tabloyu, Malezya İslam Sanatları Müzesi'nin aldığı belirtildi.

YAŞAM 04.10.2019, 19:13 06.10.2019, 14:19
"Kur’an Okuyan Kız" tablosunu onlar aldı!

Osman Hamdi Bey’in eseri gelecek hafta başlayacak "Doğu'dan İlhamla" başlıklı sergi kapsamında British Museum'da ziyarete açılacak.

"Kur’an Okuyan Kız" tablosunun, Londra’daki Bonhams Müzayede Evi’nde geçen hafta yapılan açık artırmada 6 milyon 315 bin sterline (yaklaşık 44 milyon 12 bin lira) satıldığını söyleyen British Museum küratörlerinden Julia Tugwell, satın alanın Malezya İslam Sanatları Müzesi olduğunu belirtti.

"Doğu’dan İlhamla: İslam Dünyası Batı Sanatını Nasıl Etkiledi" adlı serginin küratörlüğünü yapan Tugwell, Osman Hamdi Bey'in eserinin son dakikada eklendiği sergi kapsamında gelecek hafta British Museum'da ziyarete açılacağını ifade etti.

Tugwell, Osman Hamdi Bey’in tablosunun, serginin teması olan "Doğu - Batı diyaloğuna" son derece uygun olduğuna değindi.

Osman Hamdi Bey’in hem Türkiye’de hem de Fransa’da çalıştığını kaydeden Tugwell, ressamın bu özelliğiyle de sergi için ideal bir sanatçı olduğunu belirtti.

Tablo'da Kur’an-ı Kerim mi var?

Tugwell, tablodaki kızın rahledeki bir kitabı okuduğunu fakat bunun Kur’an-ı Kerim olup olmadığından emin olunamadığını ifade etti.

Tablonun bir sükunet havası taşıdığını kaydeden Tugwell, arka plandaki İslami öğelerin ve renklerin tabloya oryantalist bir nitelik verdiğini belirtti.

Tugwell, bu özellikleriyle tablonun bir Batılı tarafından değil ama bir Osmanlı sanatçısı tarafından yapılmış olmasının da ayrıca anlamlı olduğuna işaret etti.

Ünlü ressamın imzası

Tuval üzerine yağlı boya olan 41,1X51 santimetre boyutundaki eserin, sanat tarihçileri tarafından Osman Hamdi Bey'in kendine özgü tarzının belirgin özelliklerini taşıdığı ifade ediliyor.

Genç kadının giysisinin ayrıntıları ve bulunduğu ortamın renkli ve İslami tasarımlarla dolu oluşu, ünlü ressamın "imzası" olarak nitelendiriliyor.

Yorumlar (0)