Kuraklıktan etkilenmeyen Beşgöz Gölü korumaya alındı

Konya'da sazlık istilası ve erozyon sebebiyle küçülerek kapanmaya başlayan Beşgöz Gölü'nün yüzeyi, 6 senelik temizlik çalışmasıyla birlikte 45 binden 300 bin metrekareye çıkarıldı. 

YAŞAM 18.01.2022, 10:34 18.01.2022, 10:44
Kuraklıktan etkilenmeyen Beşgöz Gölü korumaya alındı

Kuraklığın ciddi etkilerine rağmen tabanındaki kaynakları vesilesiyle dört mevsim boyunca su seviyesi değişmeyen Konya'nın Sarayönü ilçesindeki göl, dereyi anımsatan görünümünden kurtarılarak eski su potansiyeline ve alanına kavuştu.

Göl temizlendi, çevresi taşla örüldü

Temizlik çalışmalarından sonra Beşgöz Gölü'nün yeniden otlarla ve erozyonla kapanmaması amacıyla; kıyı çevresi taşla örülerek önlem alındı. Hayvancılık ve tarımın sürdürülebilirliği bakımından bölgenin en kritik su kaynağı olan göl, pek çok canlı türüne de ev sahipliği yapıyor.

Su kuşlarının yaşam ve üreme alanı olan gölde, tatlı su kefali, turna ve sazan gibi balık türleri yaşıyor. Bahar dönemindeki nilüfer çiçekleriyle göl, güzel bir manzaraya kavuşuyor.

Sarayönü Belediye Başkanı Solak, ilçenin 4 kilometre batısında yer alan gölün, doğal bir su kaynağı olduğunu ifade etti.

Saniyede 600 litrelik kaynak debisiyle dört mevsim boyunca gölün kuraklıktan etkilenmediğini ifade eden Solak, bölgede bulunan tarımsal alanların su ihtiyacını büyük ölçüde karşıladığını kaydetti.

Ölmek üzere olan göl, 6 senede kurtarıldı

Zamanla kapanmaya başlayan göl, ölü bir göle dönüşmek üzereyken 6 sene önce çalışmalara başladıklarını dile getiren Solak, "Yavaş yavaş gölün içindeki yaşam da bitiyordu. Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü imkanlarıyla birlikte 6 yıl boyunca gölde temizlik çalışması gerçekleştirdik. Yüzey alanı 45 binden 300 bin metrekareye çıktı." açıklamasını yaptı.

Gölün temizlenmesi ve taşla kıyılarının tahkim edilmesinden sonra millet bahçesi projesiyle etrafının da düzenlenip korumaya alındığına dikkat çeken Solak, şunları söyledi:

"Cumhurbaşkanımızın hassasiyeti ve Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızın yardımları ile gölün etrafını millet bahçesine çeviriyoruz. 90 bin metrekarelik bölgesiyle Türkiye'nin en iyi millet bahçelerinden bir tanesi olacak. Bu çerçevede, kapanmaya yakın olan gölü kurtarıp güzel bir vaha şekline getirdik. Göl, canlı türlerine de ayrıca ev sahipliği yapıyor. Bunları hayvanlar ve bitkiler olarak 2’ye ayırmak gerek. Yüzeyinde doğal nilüfer bahçesi ve su altı yosunları mevcut. Gölün tabanında yer alan bitki çeşitliliği oldukça fazla. Bunun yanı sıra yaban kuşları, kazlar ve ördekler bulunuyor. Doğal balık çeşitleri olarak tatlı su kefali, alabalık, sazan ve turna var."

“Kuraklık döneminde su ihtiyacını karşılayacak”

Solak, her sene etkilerini artıran küresel ısınma sebebiyle su kaynaklarının öneminin her geçen gün arttığına vurgu yaprak şunları söyledi:

"Şu anda göl, tarımsal sulama alanında kullanılıyor. Buna ilişkin bir proje çalışmasını yapacağız. Her geçen gün suyun önemi artıyor. Allah korusun ileriki safhalarda uzun süreli bir kuraklık yaşanırsa Beşgöz Gölü, bölgenin içme suyu ihtiyacını da karşılayabilecek bir su kaynağıdır bu. Buna ilişkin planlamalarımız mevcut. İleride meydana gelebilecek bir olumsuzlukta bir su kaynağımız olacak. 50 yaşındayım. Geçmişten beri bölgenin su miktarı değişmedi. Aynı şekilde debisi devam ediyor. Temizlik çalışmasının ardından gölün havza alanı büyüdü. Göle gelen su kaynakları açılmış oldu."

Yorumlar (0)