Kuraklık Bitlis’deki Arin Gölü’nü de vurdu

Bitlis’e bağlı Adilcevaz ilçesinin Göldüzü Köyü’nde yer alan ve birçok kuş türüne de ev sahipliği yapan Arin Gölü kuraklık ve yanlış uygulamalar nedeniyle yüzde 15 oranında küçüldü.

YAŞAM 18.10.2021, 11:01
Kuraklık Bitlis’deki Arin Gölü’nü de vurdu

Kentin en önemli sulak alanlarından biri olarak kabul edilen Arin Gölü’nün, sahip olduğu 14 kilometrekarelik büyüklüğün iki kilometrelik alanı hem bölgenin yağış almamasından kaynaklı yaşanan kuraklık, hem de yanlış uygulamalar yürütülen tarımsal faaliyetler sebebiyle kurudu.

Bitlis Eren Üniversitesi’nde ve Siirt Üniversitesi’nde görev alan Doç.Dr. Adnan Alkan, yaşanan bu devasa çekilmenin tek sebebinin kuraklık olmadığını belirtti. Bölgede artan tarımsal faaliyetler nedeniyle çiftçilerin sondaja yöneldiğini ifade eden Alkan, bu tip sondaj çalışmalarının Arin gibi diğer göllerde de küçülmelere neden olduğunu aktardı.

Sulak alanları bekleyen büyük tehlike

Alkan Arin Gölü’nde yaşananlar ile ilgili şunları söyledi: “Arin Gölü Türkiye’nin en önemli sulak alanlarından biri olarak çok önemli bir özelliğe sahip. Ayrıca da birçok kuşun üreme sahası olarak da ayrı bir önem taşıyor. Kuşların göç yolları üzerinde bulunan göl biyolojik çeşitlilik olarak da son derece zengin bir saha. Ancak son zamanlardaki çekilme azımsanacak gibi değil. Kuraklık ve aşırı sıcaklık tabi ki bunun en önemli sebeplerinden biri. Ancak bölgedeki her gün daha da artan tarımsal faaliyetler nedeniyle kullanılan yer altı suları gölün su seviyesini olumsuz olarak etkiledi. Genel olarak tüm ülkemizde sulak alanlar aynı sebepten dolayı tehlike altında. Hatta buradan daha fazla olumsuz etkilenen bölgeler de var. Özellikle Doğu Anadolu Bölgesi ve Van Havzası‘nda yağış azlığı çok tehlikeli boyutlarda. Hatta bazı yerlerde yüzde 50’den fazla bir düşüşün olduğunu tespit ettik. Maalesef bütün bunlar sulak alanların hızla yok olmasına neden olabiliyor.”

 Bölgede yaşayan vatandaşlardan Orhan Emen ise Arin Gölü’nün hiç bu kadar kuruduğunu görmediğini ifade ederek, yetkilileri göreve çağırdı.            

           

Yorumlar (0)