Kuraklığın boyutu uydu görüntülerine yansıdı

Van Gölü havzasında yaşanan kuraklığın boyutu uydu görüntülerine de yansıdı.

YAŞAM 23.01.2023, 21:34
Kuraklığın boyutu uydu görüntülerine yansıdı

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinden Mustafa Akkuş, Van Gölü havzasında etkisini gösteren kuraklığın NASA'nın (ABD Havacılık ve Uzay Ajansı) Landsat uydusu görüntülerine de yansıdığını kaydetti.



"Bu sene kar örtüsü oluşmadı"


Van Gölü havzasını ve çevresini gösteren son dört senenin ocak ayına ait görüntüleri detaylı bir şekilde inceleyen Akkuş, bu sene havzanın neredeyse hiç kar örtüsüyle kaplanmadığını ifade etti. 

Van ve etrafının son dönemlerin en kurak kış mevsimini yaşadığını, karın hala istenilen seviyede olmadığını bildiren Akkuş, Van'da yalnızca yüksek bölgelerde kar örtüsünün olduğunu dile getirdi.



"Çok zor bir süreç yaşanabilir"


Dağlarda bile kar örtüsünün olmadığının altını çizen Akkuş, şu sözleri sarf etti:

"Van Gölü havzası çok kapalı bir havza. Havzanın yaz mevsiminde gereksinim duyduğu suyun ana kaynağını kış aylarında düşen kar karşılıyor. Kış mevsiminde karın az olduğu zamanlarda havzada yoğun kuraklık görülüyor. Van Gölü ve etrafını gösteren Landsat uydu görsellerine baktığımızda son üç senede bölge tümüyle kar örtüsüyle kaplı fakat bu sene ise kar örtüsü neredeyse yok denecek kadar az. Van Gölü havzası ilerleyen günlerde de kar yağışı almazsa yaz mevsiminde ürünlerini yetiştirmek isteyen üreticilerimiz ve üremek için akarsulara gelen inci kefalini çok zor bir süreç bekliyor olacak."



"Suyu israf etmemeliyiz"


Havzadaki her bir damla suyun çok kıymetli olduğunu aktaran Akkuş, "Su kaynaklarımızı israf etmeden kullanmamız lazım. Üreticilerimizin vahşi sulama ve salma gibi yöntemleri terk etmesi gerekiyor. Kaynakların verimli bir şekilde değerlendirilmesi ve barajlarda su biriktirilmesi büyük önem taşıyor." dedi. 

Yorumlar (0)