Kritik tasarıda ilk adım: İngiltere'de haftada 4 gün çalışma kalıcı hale geliyor

Son zamanlarda batı ülkelerinde çoğunlukla gündemde olan "haftada dört gün çalışma" sistemi ile ilgili büyük bir yasal hamle İngiltere'den geldi.

YAŞAM 19.10.2022, 10:54 20.10.2022, 08:07
Kritik tasarıda ilk adım: İngiltere'de haftada 4 gün çalışma kalıcı hale geliyor

Koranavirüs salgınıyla beraber günlük yaşantımıza girmiş olan uzaktan çalışma sisteminin ardından iş dünyasını farklı bir alana çevirecek yeni bir akışa doğru ilerlenmeye başladı. Son zamanlarda öncelikle Avrupa ülkeleri olmak kaydıyla birden fazla ülkede “haftada dört gün çalışma düzeni” sistemi uygulanmaya başlandı.

İş verimliliği ve çalışan mutluluğu arttı

Pilot program şeklinde başlanan uygulamanın ardından gerçekleştirilen araştırmalar ve bilgilendirmeler sonucunda haftada dört gün çalışma planının işin verimliliğini, çalışanın mutluluğunu ve geliri yükselttiğini ortaya çıkmıştı. Birden fazla ülke söz konusu çalışma sistemiyle alakalı açıklamalar yaparken İngiltere’den gözleri o tarafa çevirecek bir adım atıldı.

Taslak hazırlandı, yeniden görüşülecek

Haftada dört gün çalışma sisteminin yasal hale gelmesi adına bir yasa tasarısı oluşturmaya karar veren İngiliz Milletvekili Peter Dowd, bu sistem sayesinde ülke genelinde üretimin ve verimin yükseleceğini ifade etti.

Westminster Sarayı’ndaki Avam Kamarası’nda açıklamada bulunan Dowd, haftada dört gün kadar çalışmanın doğa, çalışanlar ve ekonomi adına çok iyi geleceğini dile getirerek, “Bundan sonra vakit değişim vaktidir” dedi. Dowd’un oluşturacağı tasarısı içerisinde haftalık çalışma saatinin 48’den 32’ye indirilmesi bulunulurken, bu süreyi geçen çalışanlara mesai ücretinin verilmesi de talep edildi.

Tasarının bir sonraki kademelerinde kabul edilmeme olasılığının yüksek olduğunu aktaran Muhafazakarlardan Sir Christopher Chope, “İkinci defa bu tasarı sunulduğunda her iki kesim de büyük bir tartışma içerisinde olacak.” dedi. Tasarının ise 9 Aralık 2022 günü yeniden görüşülmesi planlanıyor.

“100 sene öncesi yapılan tartışmaların benzeri”

Uzun çalışma saatlerinin ve çok çalışmanın dünya üzerinde insan ölümlerine neden olduğunu iddia eden Dowd, “Haftalık dört gün çalışmayı iyi göstermemeye uğraşan araştırmaların bundan sonra bir dayanağı kalmamıştır. 100 sene öncesinde haftalık olarak beş gün kadar çalışmayı destekleyenlerin yaşadığı benzer tartışmaları görüyoruz.” dedi.

Yorumlar (0)