Kovid-19'u atlatanlara 'Post covid sendromu' uyarısı

Medipol Mega Üniversitesi Hastanesi'nden Fitoterapi ve Akupunktur Uzmanı Dr. Serhat Koran, Kovid-19’u atlatanları ‘post covid sendromu’nun beklediğini açıkladı ve uyarılarda bulundu.

YAŞAM 28.04.2021, 15:03 29.04.2021, 10:51
Kovid-19'u atlatanlara 'Post covid sendromu' uyarısı

Medipol Mega Üniversitesi Hastanesinde görevli Dr. Serhat Koran, Kovid-19’a bağlı şikayetlerin 12 haftadan uzun sürmesi durumunda ‘post covid sendromu’nun ortaya çıktığını açıkladı.

“Post covid sendromuna dikkat”

Kovid-19’u atlatan kişilerde yeni bir riskin görüldüğünü ifade eden Dr. Serhat Koran, Kovid şikayetlerinin 12 haftadan uzun sürmesi halinde dikkat edilmesi gerektiğini ve “post covid sendromu”nun ortaya çıktığını ifade etti. Söz konusu sendromun psikolojik ve fiziksel anlamda 25’e yakın semptomunun bulunduğunu ifade eden Dr. Koran, Kovid-19u ağır geçiren, 50 yaşın üstünde olan veya kronik bir rahatsızlığı bulunan kişilerin, post covid sendromuna yakalanma ihtimallerinin oldukça yüksek olduğunu ifade etti.

Dr. Koran açıklamalarını şöyle sürdürdü:

“Kovid-19 enfeksiyonunun geçirildiği dönem zorlu bir dönemin başlangıcı olabilir. Şayet Kovid-19 rahatsızlığı dönemindeki şikayetler 12 haftadan fazla sürüyorsa post covid sendromundasınız anlamına gelir. Diğer bir ismiyle uzamış covid sendromu, esasen Kovid-19’un vücuttan çıkmasına rağmen etkilerinin devam etmesidir. Kovid-19 enfeksiyonunu ağır geçiren, bir kronik hastalığı olan veya 50 yaş üstünde olan kişilerin, post covid sendromuna yakalanma riski oldukça fazla. Bunun yanında hastalığın aktif sürecinde ortaya çıkan bir şikayet, ilk 2 haftada gerilemiyorsa, bu da sizi aylarca rahatsız edecek bir durumun habercisi olabilir. En sık şikayetlerin olduğu post covid semptomları; kalp kası iltihabı, nefes darlığı, yorgunluk, çarpıntı, böbrek ve akciğer rahatsızlıkları, eklem ağrısı, baş ağrısı, depresyon, öksürük, göğüs ağrısı, konsantrasyon ve düşünme güçlüğü, kas ağrısı, aralıklı ateş, ciltte döküntü, saç dökülmesi, koku ve tat bozukluğu, uyku sorunları,  ruh halindeki değişiklikler, konsantrasyon güçlüğü, hafıza sorunları, anksiyete gibi psikolojik problemlere sebep olabileceği bilimsel çalışmalarda anlatılmıştır. Hemen hemen vücutta etkilemediği yer kalmayan post covid tablosunun bize anlattığı şudui; Kovid-19’un etkilemediği vücut sistemi neredeyse yok. Bütün vücudun etkilendiği bu rahatsızlığın kaynağında, vücuda giren virüs miktarının çok olması, vücudun yetersiz antikor üretmesi, genetik yapı veya virüsün hücresel anlamda verdiği zararlara dikkat çekilmektedir.

"Geleneksel tıp yöntemleriyle tedavi edilmeli" 

Post covid sendromunun tedavisinde, geleneksel tıp yöntemlerinden yardım isteyebileceğini söyleyen Dr. Koran, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu noktada, geleneksel tıp yöntemleri doktorlar için önemli bir güç aracıdır. Bu kapsamda akupunktur, homeopati, kupa ve ozon tedavisi bize büyük yardım sağlar. Homeopati tedavisi bilhassa Kovid-19’un vücudumuzda bıraktığı fiziksel ve ruhsal şikayetlerde önemli bir destek sağlar. Baş ağrıları, kas ağrıları, solunum şikayetleri ya da psikolojik sorunlarda önemli bir silahtır. Akupunktur, vücutta enfeksiyonlar sebebiyle bozulan dengeyi yerine getirme anlamında önemli bir güç. Kupa tedavisi ise Kovid-19 enfeksiyonu gibi vücutta ağır rahatsızlıkların ardından biriken atık ve toksinin temizlenmesinde çok önemli bir detoks tedavi yöntemidir. Ozon tedavisi ise hücresel anlamda vücudun yenilenmesine destek verir.”

Yorumlar (0)