Koruma altındaki geyik böceği Manisa’da görüldü: 'Daha önce böyle bir şey görmedim'

Türkiye’de yalnızca Amanos Dağları’nda yaşadığı belirtilen ve nesli tükenme riskiyle karşı karşıya olduğu için koruma altına alınan geyik böceği Manisa’nın Gördes ilçesinde görüldü. Manisa’nın Gördes ilçesine böceğin nasıl geldiği bilinmezken, böceği gören Gördes Devlet Hastanesi Acil Hekimi Dr. Türkan Kurulday, onu tekrar doğaya bıraktı.  

YAŞAM 20.07.2021, 14:24 21.07.2021, 09:17
Koruma altındaki geyik böceği Manisa’da görüldü: 'Daha önce böyle bir şey görmedim'

Dünya genelinde nadir görülen ve Türkiye’de ise Amanos Dağları’nda yaşadığı belirtilen geyik böceği Manisa Gördes’de görüldü. 

Böceği, Devlet Hastanesi Acil Hekimi buldu

Nöbet çıkışı 6 cm uzunluğundaki böceği gören Gördes Devlet Hastanesi Acil Hekimi Dr. Türkan Kurulday, ilk başta nöbet arkadaşı Dr. Ahmet Aygün Som’a anlattı. Böcek hakkında internetten araştırma yapan Dr. Kurulday, bulduğu böceğin nesli tükenme riskiyle karşı karşıya olan geyik böceği olduğunu fark etti. Böceği hemen koruma altına alan Dr. Kurulday ve Dr. Ahmet Aygün Som, daha sonra böceği yeniden doğaya saldı. 

“İlk defa böyle bir böceği gördüm”

Daha önce bu tarz bir böcek görmediğini belirten Gördes Devlet Hastanesi Acil Hekimi Dr. Türkan Kurulday, “Sabah nöbetten ayrılırken hastanenin önünde bir böcek fark ettim. Ardından arkadaşım Dr. Ahmet Aygün Som’a haber verdim. Böcek ile ilgili araştırma yaptığımda onun geyik böceği olduğunu ve nadir bir tür olduğunu gördük. Hemen böceğie koruma altına aldık. Nadir bir tür olduğu için doğaya bırakılması gerekiyor. Farklı farklı böcekler burada görülebiliyor. Fakat bu böceği ilk kez gördüm” açıklamasını yaptı.

Amanos Dağlarında yaşadığı bilinen geyik böceğinin Manisa’ya nasıl geldiği veya kimin getirdiği bilinmiyor. Japonya’da bir çizgi film kahramanı olarak bilinen geyik böceği, Japonların da ilgisini çekiyor.

Yorumlar (0)