Koronavirüse karşı önlemini aldı: 4 ton parayı dezenfekte etti!

Gaziantep'teki Devr-i Alem Para Müzesi’nin sahibi olan Esat Kaplan, yeni tip koronavirüse (Covid-19) karşı müzesinde yer alan yaklaşık 4 ton parayı dezenfekte ederek kavanozlarda saklamaya başladı.

YAŞAM 14.04.2020, 09:59 14.04.2020, 10:03
Koronavirüse karşı önlemini aldı: 4 ton parayı dezenfekte etti!

Gaziantep'te yaşayan Esat Kaplan, uzun süre boyunca yaşadığı Hollanda'dan, 20 sene önce Türkiye'ye döndü. 

Kaplan, Hollanda'da başladığı para koleksiyonuna Türkiye'de devam ederek, onlarca ülkeye ait banknot ve madeni paraları 11 sene önce oluşturduğu Devr-i Alem Para Müzesi'nde sunmaya başladı. 

Yaklaşık 4 ton paraya sahip olan Kaplan, yeni tip koronavirüsün (Covid-19) yayılmasının ardından bakterileri barındırdığı konuşulan paraları dezenfekte etmeye karar verdi. Kaplan, koruyucu tulum giyerek maske ve eldiven taktı. 

Paraları tek tek cam fanusun içerisinde bulunan dezenfekte ilacında bekleten Kaplan, ardından bu paraları kavanozlara koydu. 

Kaplan, paranın en çok bakteri barındıran şeylerden birisi olduğuna dikkat çekerek, tüm ülkelere ait paraların koleksiyonunda bulunduğunu söyledi. 

"En çok bakteri taşıyan unsur olduğu için dezenfekte ettik"

''Dünyada en çok bakteri parada toplanıyor. Para en çok bakteri taşıyan unsur olduğu için dezenfekte işlemlerini yaptık." diyen Kaplan, "Bizim koleksiyonumuzda dünyanın her yerinden para mevcuttur. Bizde kendi çapımızda bir temizleme işlemi yapmaya çalıştık." ifadelerini kullandı. 

"En büyük isteğimiz müzemizde yeniden ziyaretçilerimizi ağırlamak"

Kaplan, bir hafta boyunca gerçekleştirdiği dezenfekte işlemi ile envanterini görme fırsatını bulduğunu belirterek, ''Bu sayede kendi envanterimi de görmüş oldum. Kavanozlarımı temizledim, metal ve kağıt paraları elimden geldiği kadarıyla dezenfekte etmeye çalıştım. En büyük isteğimiz bir an önce bu sürecin sona ermesi ve salgının bitmesiyle müzemizde yeniden ziyaretçilerimizi ağırlamak." şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)