Koronavirüs dediler, kalp hastası çıktı!

İstanbul'da yeni tip koronavirüs (Covid-19) şüphesiyle karantinaya alınan hemşirenin, tırnaklarındaki farklılıktan kalp kapak yetmezliği olduğu fark edildi. Hemşire, "Tırnaklarımın çomaklaştığını fark ettim ve ısrarcı oldum, sonunda kendi bölümündeki doktorlarıma göründüm. Çekilen ekokardiyografi sonucunda mitral kapak yetmezliğim olduğu ortaya çıktı." dedi. 

YAŞAM 05.05.2020, 12:20 05.05.2020, 12:26
Koronavirüs dediler, kalp hastası çıktı!

İstanbul'da Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu Şehir Hastanesi'nde kalp damar cerrahisi yoğun bakım hemşiresi olarak görev yürüten Nadide Şahin, yeni tip koronavirüsten (Covid-19) önce nefes darlığı ve halsizlik belirtileriyle kendi hastanesinde muayene oldu.

İlk olarak akciğer enfeksiyonu olduğu düşünülerek hastaneye yatırılan ve pnömoni tedavisi gören 24 yaşındaki Şahin, görevine döndükten 15 gün sonra nefes darlığı belirtisiyle yeniden acile başvurdu.

Yeni tip koronavirüsün (Covid-19) Türkiye’de görülmesi nedeniyle hemen akciğer tomografisi talep edilerek PCR testi yapıldı.

Test sonucu negatif çıkmasına rağmen tomografisi yeni tip koronavirüse (Covid-19) uyumlu görülmesi nedeniyle Şahin, hastaneye yatırıldı ve ilaç tedavisine başlandı.

"Korona olmadığımı biliyordum"

Hemşire Şahin, "Kalp Damar Cerrahisi Yoğun Bakım Hemşiresi olarak çalışıyorum. Hastaneye son yatırıldığımda 20 gün takip edildim. Koronaya dair tek bulgu akciğer tomografisi ve nefes darlığı idi. Artık yatakta sağdan sola dönemez hale gelmiştim. Sürekli taşikardi vardı. İstirahat halinde bile nabzım 100’ün üzerindeydi. Kendimde bir aksilik olduğunu, korona olmadığımı biliyordum. Tırnaklarımın çomaklaştığını fark ettim ve ısrarcı oldum, sonunda kendi bölümündeki doktorlarıma göründüm. Çekilen ekokardiyografi sonucunda mitral kapak yetmezliğim olduğu ortaya çıktı. Pulmoner arterlerimde buna bağlı daralma vardı. Birkaç gün içinde acil kalp ameliyatına alındım." ifadelerini kullandı. 

"Benim için çomak parmak, vücudumda bir dolaşım bozukluğuna işaretti"

Kalp kapağında görülen bozulmanın 20 yıldan fazladır sürdüğünü öğrendiğini kaydeden Şahin, "Hatta belki doğuştan bile olabileceği ortaya çıktı. Korona olmadığım anlaşılınca hızla başka bir hastaneye sevk edildim. Ertesi gün de acilen ameliyata alındım. Kalbimle ilgili bir sıkıntı olabileceğini, kalbimden şüphelendiğimi söyledim ama taşikardimi strese bağladılar, nefes darlığımı da korona zannettiler. Yaşım çok genç olduğu ve akciğer tomografimdeki buzlu cam görüntüsü nedeniyle kimsenin aklına kalp hastalığı gelmedi sanırım. Benim için çomak parmak, vücudumda bir dolaşım bozukluğuna işaretti; nefes darlığım ise akciğer değil kalp kaynaklıydı. Açıkçası mesleki şüphelerim hayatımı kurtardı." şeklinde konuştu. 

"Ameliyat gayet başarılı geçti"

Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Burak Onan, yeni tip koronavirüs (Covid-19) testi iki kez negatif çıkmasına rağmen Şahin'in nefes darlığı belirtisinin sürdüğünü aktararak, "Tomografisindeki akciğer görüntüsü de düzelmişti ama nefes darlığı şikâyeti geçmemişti. İşte orada aklımıza kalp hastalığı şüphesi geldi. Bu sebeple yapılan ekokardiyografide kalp kapaklarında kaçak olduğu ortaya çıktı. Bunun yanında, kalp kapağında ani gelişen, ayrıca yapısal bir bozukluk da fark ettik. Yapılan testlerde ise bunun, bakteriyel enfeksiyona ait bir bulgu olduğu ortaya çıktı. Bu tablo ile kalp ameliyatına aldık. Ameliyat gayet başarılı geçti. Aslında kalp kapağını tamir etmek ilk düşündüğümüz şeydi. Ameliyat sırasında bunu görüp anlamamız gerekiyordu. Ancak kalp kapağı tamirine uygun olmadığı anlaşılınca, protez kapak takmak zorunda kaldık." açıklamasını yaptı. 

"Nefes darlığı kalp hastalıklarına bağlı gelişebilir"

Doç. Dr. Onan, nefes darlığının tek nedeninin akciğer kaynaklı olmayabileceğini vurgulayarak, Nadide’nin durumu bize şunu gösteriyor. Salgın döneminde nefes darlığı şikâyetiyle giden her hasta, öncelikli olarak tabii ki korona şüphesi ile değerlendiriliyor. Ancak nefes darlığının tek sebebi akciğer kaynaklı olmayabilir. Kalp hastalıklarına bağlı da gelişebilir. Bu nedenle Covid şüphesi ortadan kalktıktan sonra ya da tedaviye rağmen iyileşmeyen nefes darlığı şikâyetlerinde kesinlikle bir kalp değerlendirmesi yapılmalı." ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)