Koronadan işleri azalan restoranın kirası düşürüldü!

Bursa'da yeni tip koronavirüs (Covid-19) nedeniyle kirasını veremeyen restoran sahibi, kirasının azaltılması amacıyla mahkemeye başvuruda bulundu. Söz konusu restoran sahibi, mahkeme tarafından haklı bulundu. 

YAŞAM 09.10.2020, 16:25 09.10.2020, 16:26
Koronadan işleri azalan restoranın kirası düşürüldü!

Olay, Bursa'nın Nilüfer ilçesinde meydana geldi.

Restoran sahibi bir vatandaş, yeni tip koronavirüs (Covid-19) sürecinde 23.000 kiralık kirasını ödeyemedi. Kira bedelinin azaltılması için Sulh Hukuk Mahkemesi'ne giden restoran sahibinin talebi reddedildi. 

Söz konusu kişinin avukatı olan Olcay Göçüm, Bursa Bölge Adliyesi 4'üncü Hukuk Dairesi'ne gitti. Burada gerçekleştirilen yargılamanın ardından restoran sahibinin isteği kabul edildi. 

Daire, yeni tip koronavirüs (Covid-19) sürecinin beklenmedik bir durum olduğuna dikkat çekerek, kira bedelinin yarıya düşürülmesine ve 11.500 TL olarak ödenmesine karar verdi. 

"Paket servisiyle devam etse de..."

Alınan kararda, yeni tip koronavirüs (Covid-19) sürecinin olağanüstü bir durum olarak nitelendirilmesi gerektiği belirtilerek, restoran sahibinin yapmış olduğu işin özelliği, bütün koşullar ve tarafların sunduğu kanıtların değerlendirildiği ifade edildi.

Kiracının paket servis ile işine devam ettiği ancak yine de yeni tip koronavirüs (Covid-19) sürecinde alınan önlemlerin iş yoğunluğu üzerinde etkiye sahip olabileceği belirtilen kararda, "kiranın düşürülmesi" talebinin kabul edildiği aktarıldı. 

"Emsal niteliğinde bir karar alındı"

Restoran sahibinin avukatı olan Olcay Göçüm, Türk Borçlar Kanunu'nun 138'inci maddesi doğrultusunda "kiranın düşürülmesi" için dava açtıklarını ancak ilk derece mahkemesi tarafından bu isteğin kabul edilmediğini söyledi.

Bunun üzerine Bursa Bölge Mahkemesi'ne gittiklerini aktaran Olcay Göçüm, Bursa Bölge Adliyesi 4'üncü Hukuk Dairesi'nin emsal niteliğinde bir karar aldığını söyledi.

"Kira bedeli 11.500 liraya indirildi"

Olcay Göçüm, yeni tip koronavirüs (Covid-19) sürecinde tarihi bir tedbir kararı alındığına dikkat çekerek, 23.500 liralık kira bedelinin yarıya düşürüldüğünü ve 11.500 liraya indirildiğini ifade etti.

Söz konusu kararın Bursa için geçerli olduğunu belirten Olcay Göçüm, başka şehirlerde açılacak olan davalarda bu kararın emsal gösterilebileceğini kaydetti.

"Kirayı hiç ödememekten daha iyi"

Restoranın yöneticisi Ahmet Zahir Yahyaoğlu, önlem amaçlı kiranın yarısını ödediklerini belirterek, kirayı hiç ödememektense ve restoranı kapatmaktansa kiranın yarısını ödemenin daha iyi olduğunu söyledi.

Ahmet Zahir Yahyaoğlu, kiranın yarısını ödediklerini ancak kararın Yargıtay'dan dönmesi halinde kalan kısmını da ödeyeceklerini ifade etti.

"Üç ay önce müracaat ettik"

Mülk sahiplerinin bu süreçte biraz daha tolerans göstermeleri gerektiğini aktaran Ahmet Zahir Yahyaoğlu, mahkemeye üç ay önce müracaat ettiklerini ve kararın yeni çıktığını belirtti. 

Yorumlar (0)