Koparana 60 bin TL ceza... Sahilleri süsledi

Kocaali ilçesinde bulunan sahili adeta gelinlik gibi süsleyen beyaz renkli çiçekleri sebebi ile 'sahillerin gelinliği' olarak isimlendirilen, nesli tükenme tehdidi altında olduğu için büyük bir özenle korunan kum zambakları, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor.

YAŞAM 17.07.2021, 23:03
Koparana 60 bin TL ceza... Sahilleri süsledi

Sakarya'ya bağlı Kocaali ilçesinde sahilleri gelinlik gibi süsleyen, nesli tükenme tehdidi altında bulunan kum zambakları, kokusu ve görüntüsüyle ziyaretçileri kendine hayran bırakıyor.

İlçede 150 metreye ulaşan sahil genişliğinde bulunan kum zambakları, civarda gerçekleştirilen inşaat alanlarından sökülerek sahil bandına yeniden dikiliyor.

Koparılmasının 60 bin TL cezası olduğu kum zambaklarının korunması ve plaja gelen ziyaretçilerin bilgilendirilmesi için sahilin farklı yerlerine uyarı levhaları konuldu.

"Kum zambaklarıyla bir başka güzel"

Kocaali Belediye Başkanı Ahmet Acar, kum zambaklarının, ülkemizin Karadeniz ve Akdeniz kumsallarında, sahil bölgelerinde korunabildiği yerlerde görülebildiğini dile getirdi.

Temmuz ayının ortasından ağustosun ayının sonuna dek sahili beyaz gelinlik gibi süsleyen kum zambaklarının koruma altında olduğunu kaydeden Acar, sözlerine şöyle devam etti:

"Biz de bitkileri korumaya çalışıyoruz. Sahilimizin tamamına kum zambaklarını yaymaya çaba sarf ediyoruz. Özellikle deniz sezonunun tam ortasında sahili adeta gelinlik gibi süsleyen ve 'deniz nergisi' de denen kum zambağı, bölgemizde sıklıkla görülüyor. Kocaali'de özellikle denizden 150 ila 200 metre derinliğe dek yapılaşmanın olduğu bölgede de soğanlarıyla çoğaldığına şahit oluyoruz. Yapılaşmanın olduğu bölgelerde kum zambaklarımızı, mevsiminde sökerek sahilde koruyabildiğimiz lokasyonlara naklediyoruz. Böylece kum zambaklarını ilçemizin 14 kilometrelik sahilinin tamamına yayma çalışmasına başlamış bulunduk. Buna ilişkin olumlu sonuçlar da aldık. Merkez plajımızın yer aldığı bölgede geniş bir alana 2 sene evvel kum zambaklarını dikmiştik. Onların geçtiğimiz sene açtığını, bu sene de açmaya başladığını görmek bizlere mutluluk verdi. Sahilimiz kum zambaklarıyla ayrı bir başka güzel."

"Koparıldığı zaman bir daha çıkmıyor"

Kocaali Çevre Koruma Kontrol Müdürü Esra Parıldı da Karadeniz ve Akdeniz sahillerini süsleyen kum zambaklarının varlığını Kocaali'de de sürdürmeye çalıştıklarını kaydetti.

İnşaat bölgelerinde kalan kum zambaklarını ekim ve nisan aylarında söküp daha güvenli yerlere taşıyarak çoğaltmaya çalıştıklarını söyleyen Parıldı, "Bunların, doğal koşullarında hoş görüntüsü ve kokusuyla 14 kilometrelik sahildeki popülasyonunu arttırmaya çalışıyoruz." diye konuştu.

Sahile gelen yurttaşlardan kum zambaklarını sökmemelerini, koparmamalarını ve ayaklarıyla basmamalarını rica eden Parıldı, "Çünkü bunlar çok narin bitkiler ve soğan bitkisi olduğu için koparmamalarını istiyoruz. Kopartıldığında ciddi bir cezası var. Özellikle çiçek açtığı dönem koparılmamasını rica ediyoruz çünkü çok narin olduğu için bir daha çıkmıyorlar." sözlerini sarf etti.

Sahilde 5 bölge belirlediklerini ve bu bölgede kum zambaklarını çoğaltmaya çalıştıklarını belirten Parıldı, belediyenin internet sitesinden ve alana yerleştirilen tabelalarla yurttaşların bilgilendirildiğini de sözlerine ekledi.

Yorumlar (0)