Koparan yandı: Cezası 80 bin lira

Dünya üzerinde çok az coğrafyada görülen ve nesli tükenmekte olduğu için Dünya Doğa Koruma Birliği tarafından koruma altında bulunan kum zambakları, İzmir Karaburun’un cennet sahillerinden Badembükü’nde çiçek açtı. İnsanlar tarafından zarar görmemesi maksadıyla Karaburun Belediyesi'nce koruma altına alınan kum zambağına zarar verenler hakkında 80 bin 465 lira idari para cezası uygulanıyor.

YAŞAM 18.08.2021, 21:15 19.08.2021, 13:08
Koparan yandı: Cezası 80 bin lira

İzmir'e bağlı Karaburun ilçesinde bulunan Badembükü kumsallarındaki kum zambakları, çiçek açmaya başladı. Nesli tükenmekte olan ve Dünya Doğa Koruma Birliği'nce koruma altına alınan kum zambaklarına zarar gelmemesi için Karaburun Belediyesi, sahilde güvenlik önlemlerini arttırdı. Diğer yandan, Karaburun Belediyesi'nce, kum zambağına zarar verenler hakkında 80 bin 465 lira tutarında idari para cezası uygulanıyor.

"Onların yaşam hakkına saygılı olmalıyız"

Etrafı taşlarla çevrilen ve uyarı tabelaları asılarak korunan kum zambaklarına karşı yurttaşların da duyarlı olmasını isteyen Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan, “Bu alana çadır kurulmasını ve her türlü motorlu araçla giriş yapılmasını yasakladık. Nesli tükenme tehlikesi altında olan değerlerimize karşı hassas olmamız ve onların da yaşam haklarına saygı göstermemiz lazım. Dünyanın çok az coğrafyasında görülen bu güzel bitkimizi Karaburunlular olarak çok iyi tanıyoruz. Onları adeta çocuğumuz gibi korumak ve yaşamalarını sağlamak için çalışıyoruz.” dedi.

Yalnızca sıcak havalarda açıyor

Özellikle kumulların meydana gelmesinde çok önemli bir etkiye sahip olan kum zambakları, sadece yazın en sıcak aylarında çiçek açıyor. Kum zambakları, en sıcak hava koşullarına bile dayanıklı olmaları, üzerlerine kum geldikçe uzayarak kum tepelerinin oluşumunda önemli rol almaları ile biliniyor.





Yorumlar (0)