Konya’da baraj suları, koskoca mahalleyi sular altında bırakacak

Konya Hadim’de inşaatı yükselen Bozkır Barajı, çok yakında Dedemli Mahallesi’ni sular altında bırakacak. Mahalle sakinleri, kendileri için Meram’a inşa edilen yeni yaşam alanlarına taşınmak için gün sayarken bu, yaklaşık 2 bin kişinin yer değiştirmesi anlamına geliyor.

YAŞAM 01.03.2022, 13:24 02.03.2022, 13:53
Konya’da baraj suları, koskoca mahalleyi sular altında bırakacak

Konya Orta Toroslar’da bulunan Hadim yerleşim bölgesine inşa edilen Bozkır Barajı, çok yakında Dedemli Mahallesi’ni sular altında bırakacak. Mahalleye 8 kilometre kadar uzaklıkta olan Göksu Nehri’nin üzerine inşa edilen Bozkır Barajı, çok yakında su dolmaya başlayacak. Bu da 428 haneden oluşan ve yaklaşık 2 bin kişinin yaşadığı mahallede büyük bir yer değişikliğinin meydana gelmesi anlamına geliyor. 



428 hane, kamulaştırıldı

Beldeden mahalleye dönüştürülen Dedemli’deki 428 hane, kamulaştırıldı. Şehir merkezine 170 kilometre mesafede bulunan mahallenin sakinleri için Meram ilçesinde yeni bir yerleşim yeri oluşturuldu. Meram ilçesinin Çarıklar mevkiine inşa edilen yeni evlerin anahtarlarını teslim alan bazı sakinler, taşınmak için hummalı çalışmalara girişmeye başladı. 



“Yeni evimize tutunmak istiyoruz”

Mahalle Muhtarı Yunis Özer, basına verdiği demeçte şunları dile getirdi: “İnsan doğduğu, yaşlandığı yeri hep özler. Bu mahallede acı tatlı bir sürü anımız oldu. Atalarımız, ‘İnsanlar rüyayı bile doğduğu yerde görür.’ derler. Dünyanın herhangi bir bölgesine gidenler bile doğduğu yere dönüp zaman zaman sıla-i rahim yaparlar. Ömrü burada geçen insanların mahallemizi unutması mümkün değildir. Seneler sonra buraya geleceğiz ve kimin evinin nerede olduğunu bulmaya çalışacağız. Ancak mevcut durumu kabullenmek zorundayız. Yeni mahallemizde sulu tarım yapmak istiyoruz. Yeni evimize tutunmak istiyoruz.”



“Bizim için yapılanlardan mutluyuz”

67 yaşındaki mahalle sakini Arif Toptaş, hüznünü dile getirdi: “Buradan ayrılacağımıza üzülüyoruz. Bu hüznümüzle birlikte yeni bir hayat da başlıyor. Devletin takdiri karşısında bize kabul etmekten başka bir şey düşmez. Anılarımız bizim için önemli elbet ancak yapacak bir şey yok. Burada baraj suyundan etkilenmeyecek evler olacak. İleride insanların buraya gelip yüksek kesimlere evler yapacağını düşünüyorum. Biz buranın insanıyız. Yine gideceğiz ama kalbimiz burada kalacak.”



Kişi başı 7’şer dekar tarla hazırlandı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürü Banu Aslan, Dedemli sakinleri için hazırlanan yeni yerleşim yerlerini anlattı: “Dedemli halkı için Meram’da 428 konut, 18 iş yeri, 7’şer dekar tarla ve 500’er metrekare bahçe hazırlandı. Yeni yerleşim alanı konforlu olarak inşa edildi. Köy konağı, spor alanları, okul, cami, Pazar yeri, fırınlar, çocuk parkları, bisiklet ve yürüyüş yolları ile yeşil alanlar ayarlandı. Yeni köyümüzün dört bir yanına koruluk alan inşa edildi. Yöresel mimari anlayışa uygun olan yerleşim birimi oluşturuldu. Mahalle kültürünün yaşatılacağı, çevre dostu alan kuruldu. Mersin Alaköprü Barajı’nda, Bursa Yalıntaş’ta ve Şırnak Güçlükonak’ta olduğu gibi Dedemli’de de vatandaşlarımızı mağdur etmedik.” 

Yorumlar (0)