Konya havzası alarm veriyor! Göller çekildi, tekneler karaya oturdu

Konya'da sonbaharda beklenen yağışların yaşanmaması, bölge halkını tedirgin ederken, kuraklığın etkisini yoğun bir şekilde gösterdiği göllerdeki çekilmeler ise devam ediyor. 

YAŞAM 27.11.2021, 10:41 27.11.2021, 11:54
Konya havzası alarm veriyor! Göller çekildi, tekneler karaya oturdu

Küresel iklim değişikliğinin sebep olduğu problemlerle karşı karşıya kalan Konya, pek çok gölünün kuraklık yaşaması nedeniyle felaketin eşiğine geldi.

Su kaynaklarında endişelendiren çekilme 

Gün geçtikçe etkisini artıran kuraklık, göllerdeki çekilme sürecini hızlandırmaya başladı.

Yapılan incelemelerden sonra Konya Ovası'nın en büyük su kaynaklarından biri olan Suğla ve Türkiye'nin en önemli tatlı su kaynağı olan Beyşehir Gölü'nde, zaman zaman kıyıdan 100 metreye kadar çekilmelerin olduğu görüldü.

Konya ve bölge halkı için kritik önem taşıyan, balıkçıların geçim kapısı, pek çok canlı çeşidinin yaşam alanı ve içme su kaynağı ile tarımsal sulama kaynağı olan göllerin, günden güne küçülmesi tedirginliğe sebep oluyor.

Önceki dönemlerde su seviyesindeki göller ve iskele arasında onlarca metre mesafe görülürken, balıkçı tekneleri de artık derinliğini kaybeden göllere açılamaz hale geldi.

Göldeki su çekildi, tekne karada kaldı

Seydişehir ilçesinde bulunan Suğla Gölü'nde, 20 senedir balıkçılık yaparak geçimini sağlayan Abdullah Alkan, göle açıldıklar kıyıdaki suyun, metreler boyunca çekildiğini ifade etti.

En kurak dönemi yaşadıklarını belirten Alkan, "Ben Susuz Mahallesi'nde yaşıyorum ve geçimimi balıkçılıktan sağlıyorum. Suyun çekilmesi sebebiyle tekneler karada kaldı. Gölde su kalmadı. Yolun bir metre yakınına kadar su geliyordu. Bugün yoldan 50-60 metre çekildi" dedi.

“Gölümüz, çöle dönüyor. Korkuyoruz”

Gölün, her geçen gün küçülmesini üzüntüyle seyrettiklerini belirten Alkan, şunları söyledi:

"Allah rahmet verirse suyumuz artacak. Vermezse biraz daha kuruyacak. Çok küçüldü. Teknelerimiz artık yüzmüyor. Kuraklıktan dolayı şu anda yeterli su yok. Eskiden 5-6 metre derinlik bulunuyordu. Şimdi neredeyse yarım metreye kadar indi. Yavaş yavaş gölümüz çöl oluyor. Kuruyacak diye korkuyoruz. Herhalde yakın zamanda hayvanlar yayılacak. Umudumuz sadece Allah'tan. Rahmet yağarsa inşallah olacak, yağmazsa gölümüz kuruyacak. 20 senedir balıkçılık yapıyorum böyle bir şey daha önce görmedim. Geçtiğimiz günlerde 2 gün balığa çıktım, yiyecek kadar dahi çıkmadı. Böyle kuraklık hiç olmamıştı. Bu yıl durumumuz oldukça kötü."

“İşimizi artık yapamıyoruz”

Eşiyle birlikte balıkçılık yapan Mahide Alkan, "Bu yıl çok kurak gitti, işimizi artık yapamıyoruz. Gölümüz fazlasıyla güzeldi. Geçinip gidiyorduk. Ama iyice küçülmeye başladı. Gölde balık azaldı. Tekneler yürümüyor. Bunun sonu nereye kadar gidecek bilmiyoruz" sözlerini kullandı.

Konya Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Uygulamalı Jeoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tahir Nalbantçılar, konuya ilişkin yaptığı değerlendirmelerde, kuraklığın etkisinin devam edeceğine dikkat çekti. Küresel anlamda iklimsel değişimlerin mevsimleri kaydırması sebebiyle yağış periyotlarının geciktiğine vurgu yapan Nalbantçılar, bunun diğer etkilerinin, hava sıcaklıklarının devam etmesi ve sonbaharda beklenen yağışların yaşanmaması olarak yansıdığını belirtti. Nalbantçılar, sözlerini şöyle tamamladı:

"İlerleyen dönemde yaşanabilecek bol yağışların, kuraklığın etkisini kırmasını ümit ediyoruz ancak şu an yaptığımız analizler, kurak sezonun etkisini hissettirdiği koşulların devam edeceği yönünde. Böyle bir kurak sürecin ardından ümit ediyoruz ki yağışlı bir döneme gireriz. Yoksa böyle kuraklık birkaç sene daha devam ederse daha kötü su çekilmeleriyle karşılaşabiliriz. Bu da tarımsal aktivitelerin azalmasına ve sulak alanların kaybolmasına yol açacaktır."

Yorumlar (0)