Konya'dan sonra bir ilde daha ortaya çıktı: İlk defa böyle bir şey görüyorum

Konya Ovası’nda ortaya çıkan yüzey yarıkları Karaman’da da meydana geldi. Bir pancar tarlasında başlayan ve 200 metre uzunluğundaki yüzey yarığının bazı bölgelerde derinliği 2 metreyi geçiyor.

YAŞAM 29.09.2021, 13:01 30.09.2021, 09:30
Konya'dan sonra bir ilde daha ortaya çıktı: İlk defa böyle bir şey görüyorum

Karaman’ın Çoğlu köyü Uzunkuyu mevkisinde bulunan bir pancar tarlasında meydana gelen ve yaklaşık 200 metre uzunluğa sahip olan yüzey yarığı, başta tarla sahibi olmak üzere herkesi tedirgin etti. Mini obruğu anımsatan yarığın bazı bölgelerinin derinliğinin 2 metreyi aştığı görüldü.

Yarık endişe uyandırdı

Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram, yüzey yarığının meydana geldiği tarlada incelemeler yaptı. Konya Ovası'nda sık sık görünen obruklar ile yüzey yarıklarının Karaman’da son yıllarda çok fazla görülmeye başladığını belirten Mehmet Bayram, Çoğlu köyü Uzunkuyu mevkisindeki bir pancar tarlasında 150-200 metre uzunluğunda ciddi bir yüzey yarık gördüklerini belirtti ve şunları söyledi:

“Bunların sebeplerine bakmak gerekiyor. Suyun aşırı kullanımı, küresel ısınma ve kuraklığın etkisiyle birlikte yeraltı sularımızın çekilmesi sebebiyle Konya'nın Karapınar ilçesinde 500'ün üzerinde obruk meydana gelmişti. Yine Konya'nın Adakale Mahallesi ile Karapınar ve Emirgazi ilçelerinde meydana gelen yüzey yarıkları bölgemizde de görünmeye başladı. Bu durumla ilgili ne yapmak gerekiyor bakmak lazım. 2000’li yıllarda yeraltı suları, yılda 1 metre çekilirken, şu anda 10-20 metre arasında çekiliyor. İster istemez bu da doğal afetlerin oluşmasına sebep oluyor. Geldiğimiz noktada, tarımın devam edebilmesi için acil bir biçimde dış havzalardan su gelmesidir. Hotamış projesinin acilen tamamlanması gerekiyor. Çünkü tarıma ihtiyacımız var. Şu günlerde marketlerdeki fiyat artışlarını konuşuyoruz. Bu konuların çözümü için yarıkların ve doğal afetlerin gelecek nesillerimizi tehlikeye sokmamak adına Konya ve Karaman'a dış havzalardan suyun gelmesi şarttır. Ciddi anlamda çok ürkütücü bir durum var. Bu olay, Karadağ'ın çevresindeki bütün yerleşim bölgelerini dolaşıyor. Karaman'da bu durum, hem hayati tehlike teşkil ediyor hem de ekolojik anlamda da ciddi anlamda doğanın dengesinin bozulduğunu işaret ediyor"

“İlk kez böyle bir şey görüyorum”

Tarla sahibi Abdurrahman Sever, böyle bir şeyi ilk defa gördüğünü söyleyerek “Bu durum karşısında çok şaşırdık. Yeraltı sularının azalması neticesinde oluştuğunu düşünüyoruz" şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)