Konya'daki obruk oluşumu, hayati tehlike oluşturuyor!

Konya Ovası'ndaki obruk oluşumunun geçen yıla kıyasla azaldığına dikkat çeken Prof. Dr. Fetullah Arık, "Bu yıl 16 obruk oluşumu tespit ettik. Obruk oluşumunu artıran başlıca etken, yer altı su seviyesinin azalması. Artık tarlalarda ve evlerde bile obruk oluşuyor. Bu durum insan hayatı için tehlike teşkil ediyor." diye konuştu.

YAŞAM 29.09.2022, 15:47 30.09.2022, 12:24 Hakan Öksüz
Konya'daki obruk oluşumu, hayati tehlike oluşturuyor!

Konya Ovası'nda bu yıl ortaya çıkan obruklarla ilgili bilgilendirme yapan Prof. Dr. Fetullah Arık, bölgede 2021 yılına kıyasla daha az sayıda obruk oluşumunun gözlendiğini söyledi. Konya Teknik Üniversitesi Obruk Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü olan Arık, "Obruk oluşumunda yıldan yıla dalgalanma görülüyor. Bazı yıllarda Konya Ovası'nda obruk oluşumu azalıyor. 2022 de bu yıllardan biri oldu." dedi.

"Yaklaşık 2 bin 600 obruk kayıtlara geçti"

Obruklardan bazılarının Karapınar bölgesinde, bazılarının ise daha kuzey kesimlerde meydana geldiğine değinen Fetullah Arık, "Cihanbeyli, Yunak ve Sarayönü'nde obruk oluşumu tespit edildi. 2022 yılında oluştuğu belirlenen obruk sayısı 16. Daha önce oluşan ancak kayıtlara geçmeyen obrukları da envantere dâhil ediyoruz. Bu çalışmayı AFAD ile birlikte yürütüyoruz. Şu ana kadar tespit edilerek kayıt altına alınan obruk sayısının yaklaşık 2 bin 600 olduğunu söyleyebilirim." ifadelerini kullandı.

"Yer altı su seviyesi azalıyor, obruk oluşumu artıyor"

Obruk oluşumunun artmasına yol açan etkenlerden birinin de yer altı sularının miktarında yaşanan azalma olduğuna işaret eden Arık, "Bu sorunun temelinde yatan şey, iklim değişikliği. Çok fazla su tüketen bitkilerin üretimi devam ediyor. Tarımsal sulamaya duyulan ihtiyaç, suya olan talebin artmasına yol açtı. Karapınar'da tarım için yer altı suları kullanılıyor. Buna bir de yağış azlığı eklenince yer altı su seviyesi düşüyor. 2021 yılına kıyasla bölgedeki yer altı su seviyesinde yaklaşık 10 metrelik bir azalma söz konusu. Bütün bunlar, obruk oluşumuna yol açıyor." şeklinde konuştu.

"Artık tarlalarda, yollarda ve evlerde oluşmaya başladı"

Son zamanlarda yerleşim alanlarında da obruk oluşumunun gözlendiğini kaydeden Prof. Dr. Fetullah Arık, "Bu durum evlerde göçmelere neden oluyor. Karapınar'da bir cami bu yüzden zarar gördü. Bu durum artık insan yaşamı için büyük bir tehdide dönüştü. Eskiden yer altı su seviyesi daha fazla olduğu için obruk oluşumu daha yüksek yerlerde görülüyordu. Artık tarlalarda, yollarda ve evlerin bulunduğu alanlarda obruk oluşumuna rastlamak mümkün." dedi.

Yorumlar (0)