Konservenin zehirlediği felç kalan çift, 6 ay veya 1 yıla ayağa kalkacak

Zonguldak'ta yaşayan ve konserveden bulaştığı tahmin edilen bi toksin nedeniyle ölümden dönen Yıldız çiftinin iyileşmesi, doktorlara göre 6 ay veya 1 yıl sürebilir.

YAŞAM 02.12.2019, 13:32
Konservenin zehirlediği felç kalan çift, 6 ay veya 1 yıla ayağa kalkacak

Zonguldak'ın Çaycuma ilçesinin Kayıkçılar köyünde yaşayan Zuhriye (54) ve Ramazan Yıldız (55) çifti, geçtiğimiz hafta evlerinde bulunan bir konserveden yemek yedikten sonra rahatsızlandı. Önce Ramazan Yıldız, bir gün sonra da Zuhriye Yıldız'ın kaldırıldığı Bülent Ecevit Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde yapılan tetkiklerden sonra çiftin çok nadir rastlanan ve ölümcül olan 'clostridium botulinum' bakterisiyle zehirlendiği anlaşıldı.

Çiftin vücudu tamamen felç oldu

Derhal yoğun bakıma kaldırılan çifte Ulusal Zehir Danışma Merkezi'nin temin ettiği 'clostridium botulinum' bakterisi antitoksini enjekte edildi. BEÜ Anesteziyoloji ve Reanimasyon Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Özcan Pişkin, iki hastanın durumunun şimdilik iyi olduğunu ancak tüm fonksiyonlarının felç halde olduğunu açıkladı. Doç. Dr. Pişkin, tüm hastanenin ve ilgili doktorların Yıldız çiftini iyileştirmek için yoğun çaba sarf ettiğini söyledi.

Ayağa kalkmaları 6 ay veya 1 yıl sürecek

Dr. Pişkin, hastaların kendilerine yöneltilen komutlara tepki verdiğini ve bilinçlerinin açık olduğunu ancak tüm fonksiyonlarının felç olduğunu belirtti. Tedavinin uzun bir süre alacağını açıklayan Pişkin, hastaların hayati tehlikeyi atlatması üzerine 6 ay veya 1 yıl sonunda ayağa kalkabileceklerini belirtti.

İl Sağlık Müdürlüğü'nden gelen ekiplerin Yıldız çiftinin evinde bulunan konserve ve diğer yiyecekleri de incelediğini ve numunelerin Sağlık Bakanlığı'nın testlerine tâbi tutulacağını, böylelikle bakterinin hangi yiyecekten Yıldız çiftine bulaştığının öğrenileceği açıklandı.

Yorumlar (0)