Kolonya, Dezenfektan Gibi Alkol İçerikli Ürünlerin Kullanımı Caiz Midir?

Kolonya, Dezenfektan Gibi Alkol İçerikli Ürünlerin Kullanımı Caiz Midir? Temizlikte Alkollü Ürün Kullanmanın Hükmü Nedir? Alkollü Temizlik Ürünü Sürüldükten Sonra Namaz Kılınır Mı? 

YAŞAM 06.01.2021, 06:00 06.01.2021, 14:33 Hanife
Kolonya, Dezenfektan Gibi Alkol İçerikli Ürünlerin Kullanımı Caiz Midir?

Kolonya ve dezenfektan, özellikle korona virüsün artarak devam ettiği günümüzde sık sık kullanmaya başladığımız ürünler haline geldi. Peki, içeriğinin yarıdan fazlasının alkol olduğu bu maddeleri kullanmak ne kadar doğru? Bu ürünleri kullanmak namazımıza mani mi? 

İçeriğine baktığımızda el dezenfektanlarının %96’sı etil alkolden oluşmaktadır. Kolonya ise %80 ile %96 arasında etil alkol barındırmaktadır. Günümüzde dezenfektan sadece temizlik amacıyla kullanılırken kolonya temizlik ve hoş koku amaçlı da kullanılabilmektedir. Dinen bakıldığında içerisinde ister sıvı ister katı halde sarhoşluk verici her hangi bir madde (alkol dışında sarhoşluk verici maddeler de dahil) sarhoşluk verebilecek şekilde kullanılması dinen kesin olarak haramdır. Nitekim Maide Suresi 90 ve 91. Ayetlerde de içkinin kötülüğü ve haramlığından şu şekilde bahsetmiştir; “Ey iman edenler! İçki, kumar, dikili taşlar, fal okları şeytan işi iğrenç şeylerdir. Bunlardan kaçının ki kurtuluşa eresiniz. Şeytan içki ve kumar yoluyla aranıza düşmanlık ve kin sokmak, sizi Allah’ı anmaktan ve namazdan alıkoymak ister. Artık vazgeçtiniz değil mi?”.  Bu ayeti kerime ve fakihler arasındaki ortak görüşe göre alkol veya herhangi bir sarhoşluk verici maddenin azı veya çoğunun içilmesi kesin olarak haramdır. Kolonya veya dezenfektanın içilmesi kesin bir hükümle haram olduğu gibi sağlığa da zararlıdır. Ancak alkol bazlı ürünlerin içki değil de temizlik, serinleme, güzel koku gibi değişik amaçlarla kullanılması hususunda değişik bir takım görüşler vardır;

İmam Ebu Hanife Ve İmam Ebu Yusuf Görüşü;

Şarap içilmesi kesin olarak haramdır ve necistir. Ancak İmam Ebu Hanife ve İmam Ebu Yusuf’a göre necisliği hususunda kesin bir hüküm yoktur. Sarhoş olma niyetiyle içilmeleri veya her hangi bir sebeple tüketilmesi haramdır. Ancak elbiseye veya namaz kılınan yere dökülmeleri namaz kılmaya engel değildir.

İmam Şafii Görüşü;

Alkol içeren her şey haram olduğu gibi kolonya da haramdır. Temizlik, serinlemek veya koku amaçlı kullanılması da bu durumu değiştiremez. 

Elmalılı Muhammed Hamdi Yazar Görüşü;

Üzümden meydana gelen her türlü içki haramdır ve üzerine dökülme durumunda da yıkanmadan namaz kılınamaz. Fakat üzüm şarabından üretilmeyen ispirto, bira vb. içkilerin üzerine dökülmesi durumunda namaza engel olmamaktadır. 

Günümüzdeki yaygın kullanıma göre kolonya ve dezenfektan tarzı temizleyici maddelerin şarap maddesinden üretilmesi durumunda kullanılması ve içilmesi caiz olmamaktadır. Ancak şarap dışında bir başka alkol maddesinden üretilmişse, bunun yalnızca içilmesi haramdır. Temizlik veya hoş koku versin niyetiyle kullanmak haram sayılmamaktadır. Namaz kılmadan önce bu maddeleri yıkamak da gerekmemektedir. Günümüzde Diyanet İşleri Başkanlığının korona virüs salgının ilk günlerinde verdiği fetva da alkol içeren temizlik amaçlı dezenfektan veya kolonya kullanımının caiz olduğu ve namaza engel olmadığı yönündedir.

Aleyna Nur AYAN / habernediyor.com

Yorumlar (0)